2024. április 20., szombat

Idejében kell gondoskodni a tűzrevalóról

Az óbecsei fatelepesek szerint rövidesen emelkedni fog a tűzifa ára

Meg fog drágulni a tűzrevaló, ezt állítják az óbecsei fatelepesek, ráadásul a készletek gyorsan fogynak. A bükk, a tölgy, a gyertyán és a csertölgy a legkeresettebb fajta, ezek ára 5500 és 6000 dinár között alakul, attól függően, hogy vágottan vagy rönkben szállítják-e le a megrendelőnek.

A fatelepeken 5000 dináros áron akácfa is kapható, a palettás hasított tűzifa pedig 7600 dinárba kerül. Egy fával fűtő átlagos családnak a küszöbönálló idényben fafajtától függően tíz köbméter fára 50 és 60 ezer dinár közötti összeget kell áldoznia.
A fatelepesek arról számoltak be, hogy a piacokon nincs elegendő tűzifa, állításuk szerint ugyanis a Srbijašume vállalat a korábbi fakitermelésnek csak a töredékét végzi az idén, ezért az árak a közeljövőben egészen biztosan emelkedni fognak. Azoknak, akik szeretnék elkerülni a januárban gyakran előálló helyzetet, hogy a nagy kereslet miatt nem lehet tűzrevalót venni, idejében kell gondoskodniuk a fa beszerzéséről.
Mivel a korábbi évekhez képest több háztartás tüzel télen fával, a szén iránt csökkent a kereslet a fatelepeken, és habár nehéz a beszerzése, lesz belőle elegendő. Egy tonna szén ára fajtától és minőségtől függően 7500 és 13.800 dinár között alakul.
Szerbiában több mint egymillió háztartásban fűtenek fával, és kétszer annyi tűzrevalót használnak el, mint a fejlettebb európai országokban – ezt állapították meg azok a szakértők, akik nemrégiben több szerbiai településen is a tűzifa helyes használatáért kampányoltak. Elmondásuk szerint a nem teljesen száraz fával történő fűtés miatt sokkal jobban szennyeződik a levegő, és gyakoribbak a tüdőbetegségek. Egy, a német GIZ által végzett kutatás azt támasztotta alá, hogy azokban a háztartásokban, ahol az előző fűtési idény végén vásároltak tűzifát, 20 százalékkal kevesebb fát használtak el, mint azokban, ahol a fűtés megkezdése előtt egy hónappal vettek nyers tűzifát. A szakemberek számításai szerint a legkésőbb májusban megvásárolt fa épp a fűtési idényre éri el az optimális 20 százalékos nedvességet, amire nincs semmi esély, ha a később vásárolt fát fészerben raktározzák.
Azok, akik a különböző fajta és eltérő szárazságú fák kalóriértékéről, valamint vásárlási és tárolási tanácsokról többet szeretnének megtudni, a bioenergy-serbia.rs oldalon található publikációk között elolvashatják a GIZ által készített, Kako efikasno koristiti ogrevno drvo című brosúrát.