2024. március 28., csütörtök

Nyár a tanyán

A Kátai-tanya sok tábornak lesz a helyszíne – Idén 22. alkalommal szerveztek saját tábort

A nyári időszakban a kishegyesi Kátai-tanyán tábort tábor követ. Hétvégén ért véget saját szervezésű nyári táboruk, amit 22. éve rendszeresen megszerveznek. Kátai Annamária, a tábor koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy az idei tábor is nemzetközi jellegű volt, és számos lehetőség várta a résztvevőket.

Korongozás a Kátai-táborban (Lakatos János felvétele)

Korongozás a Kátai-táborban (Lakatos János felvétele)

– A hazai résztvevőkön kívül érkeztek gyermekek Magyarországról, Kanadából és Horvátországból. Összesen 80 gyermek vett részt a táborban, ami egy hétig tartott. Az idén is több témakörből választhattak a résztvevők: volt angol szak, amelyen Pilisi Rita angol szakos hallgató segített nekik legyőzni az angol nyelv nehézségeit. A zöld tábor volt a másik lehetőség, amit választhattak a gyerekek, ezt Réb Zsófia biológia szakos, mesterképzős hallgató tartotta. Idén is volt képzőművészeti szakkör, ezt Vajda Emese rajztanárnő vezette. Fényképezéssel is foglalkoztak Poborai Őrs amatőr fotós felügyeletével. Itt volt a táborban Mihájlovics Michaella is, aki a Japánból származó kendamával foglalkozik. Ez nagyon elnyerte a gyerekek tetszését, épp ezért jövőre megszervezzük az első kendamatábort itt, Szerbiában. Az idei táborunk kínálatában még volt kézműves tábor is, amely többféle foglalkozást kínált: nemezelés, agyagozás, gyöngyfűzés stb. – számolt be a koordinátor.

Kátai Annamária (Lakatos János felvétele)

Kátai Annamária (Lakatos János felvétele)

A Kátai-tábort megelőzően is igen zsúfolt volt a tanya programja: volt két angol tábor és a közelmúltban itt került sor a XV. Vajdasági Szabadegyetemre is – mondta el Kátai. A nyár folytatása is igen tartalmas lesz, a héten zajlik a Vajdasági Ifjúsági Központ által szervezett ifjúsági tábor, ezt egy családok számára szervezett nemzetközi bibliatábor követi. Ez első alkalommal lesz a Kátai-tanyán, kb. 160 ember részvételével. Ezt egy újabb angol nyelvi tábor követi, ugyancsak egyházi szervezésű. Idén is a Kátai-tanya lesz a helyszíne a Szép szó tábornak, amit a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervez. A nyári táborok sorát egy szintén egyházi jellegű tábor zárja – tudtuk meg a koordinátortól, aki arról is beszámolt, hogy a tavaszi és őszi időszakban, amikor nincsenek táborok, alsós általános iskolások érkeznek ide kirándulásokra. A Határtalanul program keretében magyarországi általános iskolások is érkeznek a tanyára, és innen szerveznek csillagtúrákat Vajdaság különböző városaiba – mondta el Kátai Annamária.