2024. április 25., csütörtök
EVEZÉS

Több mint ötszáz evezős Palicson

Csütörtöktől vasárnapig Palicson tartották meg az egyetemisták evezős-Európa-bajnokságát, melyen 23 ország 83 egyetemének több mint 500 versenyzője vett részt. A négynapos viadal legeredményesebb válogatottjának Nagy-Britannia bizonyult 11 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzéremmel. Az éremtáblázat második helyén Németország végzett 2 arany-, 2 ezüst- és 7 bronzéremmel, a harmadikon pedig Lengyelország 2 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel. Az egyetlen magyar aranyérmet a Lovass Márk, Szabó Bence, Privaczki Ákos, Szigeti Roland alkotta négypárevezős egység nyerte, Juhász Adrián egypárban a második helyen ért célba, Tamás Bence pedig könnyűsúlyú egypárban a negyedik helyen végzett. A budapesti Műszaki és Közgazdasági Egyetem hallgatója elmondta, hogy címvédésre készült, mivel két éve ő állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, de ez most nem sikerült.

– Az előfutamban és a középfutamban is nagyon jól mentem, de a nap folyamán fokozatosan felerősödött a szél, és a döntőre óriási szél kerekedett, ráadásul az iránya is megfordult. Bemelegíteni sem tudtam, csak vergődtem a vízen, és próbáltam a kulacsommal kimerni a hajóból a vizet, hogy ne süllyedjek el még a rajt előtt. A rajtnál kicsit lemaradtam, és onnan már nem tudtam ledolgozni a hátrányomat. Sokáig a 6. helyen eveztem, végül a 4. helyre jöttem fel – mondta Tamás.

A huszonkét döntő közül egyben, a négypárevezősök fináléjában láthattunk szerbiai résztvevőket. Az Újvidéki Egyetemet képviselő Uroš Nenadić, Miloš Bašić, Ivan Grubor, Ozren Galović alkotta csapat a brit, a lengyel és még egy brit hajó mögött a negyedik helyen végzett. A négynapos versenyt a Szerbiai Egyetemista-sportszövetség szervezte a Palics és a Danubius 1885 evezősklubok és Szabadka város sportrészlegének támogatásával. A következő egyetemista-Európa-bajnokságot két év múlva Svédországban rendezik.