2024. április 23., kedd

Már tíz éve hódítanak a fekete-fehér csíkos felsők

avagy jubileumi évébe lépett a népszerű összművészeti Ördögkatlan Fesztivál

Augusztus első hetén kerül sor Magyarország egyik kedvenc értelmiségi mezítlábaskodásának első kétjegyű születésnapjára. Az első fesztivált az akkor fővédnök Cseh Tamás nyitotta meg, akire idén dalaiból összeállított eseményekkel emlékeznek meg. A másik fővédnök a nemzet talán legjobban szeretett színésznője, Törőcsik Mari, akit idén színpadon is láthatnak az érdeklődők.

Számos fesztiválon tapasztalható, hogy a látogatók délelőtt vagy akár egész estig nem találhatnak elfoglaltságot, ám a Katlanon egy napszakot sem tölthetünk unatkozással, hiszen rekordszámú, közel 600 programból válogathatunk. A szervezők minden korcsoportra gondoltak az események kialakításánál, így a fiatal felnőtt, vagy családos művészetek kedvelői is találhatnak nekik tetsző eseményt. A sokszínű repertoár a művészetek számos ágára kiterjed, színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat, irodalmi beszélgetéseket, cirkuszi előadásokat workshopokat, és számos foglalkozást foglal magában.

A fesztivál másik különlegessége, hogy több (egymáshoz közeli) baranyai faluban tartják a programokat, így bármelyik helyszínen és időpontban találhatunk nekünk tetsző eseményt. Az otthont adó települések (többek között) a központként funkcionáló, nagyobb programokat befogadó, napsütéssel festett Nagyharsány, a rosé-kása ízű testvér-faluja, Kisharsány, a borospince színű Villány, a jazztől vibráló levegőjű Vylyan-terasz, melyek együtt alkotják a fesztivál utánozhatatlan szinesztéziáját.

A sokszínű repertoár palettáján legnépszerűbbek a színházi programok: az idén is igényes válogatásnak köszönhetően a fantasztikus előadások közül szinte lehetetlen választani. A fesztivál díszvendége Hajdú Szabolcs és társulata, aki az Ernelláék Farkasénál című formabontó lakásszínházával, valamint az ebből készült díjnyertes filmjével a zsebében érkezik; de egy új darabot, a Kálmán-napot is tartogat az érdeklődők számára a tarsolyában.
Több előadással érkezik a budapesti Szkéné színház: a népszerű Kohlhaas előadáson, vagy akár a vajdasági Nagypál Gábor színészi tehetségén is elámulhatunk a Kutyaharapás című darabban. Az egyik legnagyobb húzóerő Pintér Béla és társulatának neve, akiket talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen az előadásaikra rekordidőn belül kelnek el a jegyek. A Katlanon egy egészen új előadással, a Szívszakadtiggal lépnek színpadra.
Egy egészen különleges és egyedi darabbal, a Sóvirággal érkezik a Tünet Együttes: Fahidi Éva 90 éves, az Auschwitz-Birkenau tábor túlélője. Egy bátor hölgy, aki az élet megpróbáltatásai ellenére hatalmas pozitivitással és életerővel, táncon keresztül adja át érzéseit, élményeit és tapasztalatait Cuhorka Emese fiatal színésznővel duettben.
Ha valaki kíváncsi, hogy miért telt házas minden alkalommal a Jurányi Ház utóbbi évadjának legsikeresebb, több díjjal kitüntetett előadása, az Őrült naplójára váltson jegyet: Keresztes Tamás fantasztikus játékát garantáltan nem tudja kiverni a fejéből.
Aki a színinövendékeket szeretné látni a színpadon, megtekintheti a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem két előadását (Roberto Zucco, Fondor és szerelem), a Kaposvári Egyetem Rómeó és Júliáját, valamint a Pesti Magyar Színiakadémia Parasztoperáját is.

 Az előadásokra a nagy népszerűség, és a helyszűke miatt sajnos külön jegyet kell váltani, ami a fesztivál látogatóinak szerencsére ingyenes, viszont a sorban állás, és a bejutásért folyó harc órákig is eltarthat, sokan a stand előtt éjszakáznak, hogy garantáltan sorszámot szerezzenek (számos fesztiválozó ezt egy érdekes élménynek tartja, sokan viszont kellemetlennek, de sajnos a szervezők még nem találtak jobban működő alternatívát).

A zenei programok a műfajok széles skálájával büszkélkedhetnek: a klasszikusok kedvelői a 19. század operáinak hangulatát élhetik át a Nemzeti Filharmonikusok előadásával, akik Giuseppe Verdi olasz zeneszerző Requiem című grandiózus dalgyűjteményének felelevenítésével szerepelnek. A világzene rajongói két közismert hegedűművész, vajdasági büszkeségünk: Lajkó Félix, és a román származású Alexander Balanescu közös koncertjét hallgatva érhetnek el transzcendens állapotokat megközelítő élményeket. A könnyűzenei kikapcsolódásra vágyók a legnépszerűbb magyarországi együttesek koncertjei közül válogathatnak: többek között fellép a 30y, a Rájátszás, Péterfy Bori Bandája, a Quimby, a Kiscsillag, és sok más. Az ínyenc zenekedvelőkre is gondoltak a szervezők: a jazz szerelmesei egész nap élvezhetik a Vylyan-teraszon előcsalogatott lágy dallamokat, a Harsányokban megbújó kellemes nevű Narancsligetben, és a pesti romkocsmák hangulatát idéző Kovács Udvarházban pedig külföldi zenészek egzotikus, ázsiai népzenével ringatják révületbe az érdeklődőket.
Idén is számíthatunk a fesztivál egyik legkedveltebb, minden évben visszatérő fellépőire: a látszólag kifogyhatatlan lendülettel játszó francia Wombo Orchestra rézfúvós zenekar hatalmas energiákat felszabadítva oltja egymásba a jazz és az afropunk stílusokat.

 A fesztivál egyik legkedveltebb visszatérő eseménye a három/hat kilométeres Katlanfutás, melyet a legnagyobb melegben, délben tartanak: így kiérdemelve a fesztivál szállóigéjévé vált „Mi sem vagyunk normálisak” jelmondatot. Az esemény „irodalmilag támogatott”, mivel a résztvevők között kortárs írók számos könyvét sorsolják ki, a kevésbé atléta típusú fesztiválozók is motivációt érezhetnek a komfortzónájukból való kilépésre.

Aki nem játszadozik a délig elhúzódó sátorban töltött sziesztázás gondolatával, feloldhatja az előző esti fáradalmakat a minden reggel megtartott jógaóra alatt, két tervezett program közötti szabad óránkban pedig workshopokon is részt vehetünk: igazi Bud Spencer-szerű kocsmai verekedős jelenetek fortélyait sajátíthatjuk el Elek Ányos színész és kaszkadőrtől, vagy a francia Galapiat Cirkusz társulat tagjaival tanulhatunk látványos akrobata mutatványokat.

Bár a fesztivál fő célközönsége a (fiatal) felnőtt korosztály, a gyerekes családokra is számos program és lehetőség vár: a kicsik interaktív-improvizatív gyerekműsoron vehetnek részt a Dés András Trió jazz-játszóterével, vagy csutkalovacskákat készíthetnek az Ukrán udvar népművészeti hagyományokat ápoló foglalkozásain.

Ha unjuk a városokban megszokott, egymásra épülő bankok és gyógyszertárak látványát, az aszfaltszag után garantált felüdülést jelent a Villányi dombok között kecsesen tekergő, macskaköves utcákat birtokló borpincék túlcsorduló választéka. A végeláthatatlan szőlőültetvényekkel borított hegyes-dombos vidékek, az apró, barátságos házikók, a híres magyarországi vendégszeretet melegágya olyan különleges élményt nyújtanak, amitől bizonyosan úgy érezhetjük, hogy a világ legkellemesebb helyén tartózkodunk a legmegfelelőbb időben.