2024. április 26., péntek

Szerbnyelvoktatás nyári hangulatban

Az MNT felzárkóztató programjának tábora Újvidéken
Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke megnyitja a képzést

Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke megnyitja a képzést

Július folyamán nyolc helyszínen, Szabadkán, Topolyán, Zentán, Magyarkanizsán, Adán, Óbecsén, Tordán és Temerinben összesen 135 diák vett részt a szerb nyelvi képzésen. A tanfolyam újabb állomása az újvidéki Európa Kollégium, ahol a bejelentkezett hallgatók egy ötnapos intenzív oktatáson vehetnek részt.

Az újvidéki képzést Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, valamint Dragana Lilić, a képzést lebonyolító niši Biznis Akademija igazgatója nyitotta meg tegnap a kollégium dísztermében.

A tábort megelőzően a diákok 40 órás képzés során elsajátították az államnyelv nyelvtani alapjait, a folytatásban tervezett 40 órán pedig a kommunikációra helyezik a hangsúlyt – mutatta be az MNT programját Perpauer Attila.

– Ezután következik a legfontosabb rész, amikor a kommunikációs képzésen valós helyzetekben használhatják a tanultakat. Itt nem a tankönyvben szereplő tartalmakon van a hangsúly, hanem a mindennapi életen, a szerb nyelv hétköznapi és oktatási szinten történő használatán. Egy üzletben vagy az autóbuszon történő beszélgetés is rendkívül fontos a gyerekek számára. A negyvenórás képzés a nyelv azon köreire épül, amelyeket nap mint nap használnunk kell. Az MNT számára rendkívül fontos, hogy a vajdasági magyarok megtanulják az államnyelvet, hiszen egyetemi tanulmányaik során így tudnak majd kommunikálni, így lesz teljes értékű az a rendszer, amelyet az MNT az elmúlt időszakban kidolgozott. Ismernünk és használnunk kell a szerb nyelvet, hiszen ez megmaradásunk legfőbb záloga – hangsúlyozta Perpauer Attila.

Jakovjević Anna, szerb nyelvi környezetnyelv szakos tanár évek óta részt vesz a nyelvtanfolyam vezetésében. Főként az adai és óbecsei tanulók csoportjával foglalkozik.

– Hatásos az új kommunikációra épülő módszer, hiszen a tankönyv szerkesztése megfelel a célnak, alkalmazkodik a szerb mint idegennyelv elsajátításához.

A különféle olvasmányok helyett alapszintű kommunikációval kezdjük a tanulást, lépésről lépésre haladunk az összetettebb dolgok felé. A könnyed beszélgetős formának köszönhetően a gyerekek hamar felszabadulnak és bátran használják a nyelvet, valamint azokat a tartalmakat, amelyeket itt megtanultak. Habár nyáron kicsit nehezebb a diákokat motiválni, mégis akadnak adai és becsei jelentkezők, viszont a szerb nyelv ismeretének szintjéhez viszonyítva több jelentkezőre számítottunk.

 A harmadik osztályos tanulókat a tanfolyam hangulatáról kérdeztük. A hajdújárási Bosnyák Edina először vesz részt a képzésen.

– Tetszik a tanfolyam, mert érdekes, és segít a szerb nyelv terén történő kibontakozásban. Sokat gyakorlunk, beszélgetünk. Az órák nem unalmasak, mert nem csak a nyelvtannal foglalkozunk.

Mindenki azt kérdezi, hogy miért jó nyáron tanulni. Szerintem megéri, mert itt szeretnék Újvidéken továbbtanulni.

Lőrincz Róbert Magyarországon tervezi tanulmányainak folytatását, ennek ellenére fontosnak tartja a szerb nyelv ismeretét.

– Eddig nem igazán tudtam szerbül, most a tanfolyam révén lényegesen jobban tudok. Könnyű, izgalmas, megmozgat az egész program. Aktívan tanulunk, a tananyag nem száraz. Szeretek nyáron is tanulni, mert addig sem vagyok otthon!

Az óbecsei Firsing Karolina is Újvidéken tervezi folytatni egyetemi tanulmányait.

– Érdekes, hogy sokat kommunikálunk, használjuk a nyelvet, és reménykedek benne, hogy elsajátítom, mert Újvidéken szeretnék tovább tanulni, és fontos volna, hogy meg is értsem a szerb nyelvet, és hogy bárhol ki merjek állni, nyíltan használva azt. Jó hangulatúak a foglalkozások, mert csoportokban tanulunk, kaptunk gyakorlófüzetet, azt töltögetjük, valamint sokat beszélgetünk a csapatmunkák során. Leginkább olyan feladatokat oszt ki a tanárnő, amelyek között kommunikációs játékok is szerepelnek.