2024. április 25., csütörtök

A Fiat dolgozóin a sor?

Egyesek aggódnak a munkabeszüntetés miatt, mások elítélik

Tegnap 21. napja sztrájkoltak a kragujevaci Fiat Chrysler Automobiles gépkocsigyár munkásai. Az első váltás késő délután a sztrájk folytatása mellett állt ki. Közben Goran Knežević gazdasági miniszter azt állította, hogy a kormány kapcsolatban van mind a sztrájkolókkal, mind a Fiat illetékeseivel, s garancia van arra, hogy a követelések (a béremelés, a bónuszkifizetés, a munka átszervezése, a útiköltség maradéktalan megtérítése) „egy része könnyen elfogadható”. A tárcavezető kijelentette, a kormány csak azt tudja felkínálni, hogy tárgyalóasztalhoz ülteti az érintett feleket.

– Lengyelországba költözik át a Fiat? Ez nem áll. Legalábbis nekünk nincs ilyen információnk – válaszolt Knežević egy újságírói kérdésre.

Zoran Ðorđević munkaügyi miniszter tegnap délután kijelentette: a kormány többet is tett annál, mint amit tehetett. „Kapcsolatba lépett a sztrájkbizottságokkal, a városi hatóságokkal együttműködve megszervezte a munkások éjszakai utaztatását, elérte, hogy februárban kifizessék az előző évi bónuszt, hogy új munkaerővel tehermentesítsék a foglalkoztatottakat.” Szavai szerint a kormány megértést tanúsított, most a munkásokon a sor.

A nagybecskereki Dräxlmaier Automotive dolgozóinak ipari szakszervezete a gazdasági minisztériumhoz intézett levelében aggodalmának adott hangot a sztrájk miatt. A cég a kragujevaci Fiat kooperánsa, és mint ilyen, azt szeretné, ha minél előbb megkezdődnének a tárgyalások. A nagybecskerekieknek az a véleményük, hogy az előállt helyzet „végzetes” következményekkel járhat nemcsak a Fiatban dolgozókra nézve, hanem a kooperánsok számára is.

Milan Đorđević, a Szerbiai Villanygazdaságban dolgozók szakszervezetének elnöke (ez az érdekszervezet majdnem 45.000 munkás nevében tevékenykedik) azt üzente a Fiat munkásainak, sürgősen üljenek tárgyalóasztalhoz. A bányászok olykor 64 fokos hőségben kénytelenek dolgozni, mégsem sztrájkolnak – jegyezte meg a szakszervezeti vezető.