2024. március 29., péntek

Megújul az emlékmúzeum

A hét végén zárul a Batinai Ütközet Emlékmúzeumának fölújítására kiírt közbeszerzési pályázat, de már tisztítják a majdani munkálatok környékét.

A Duna bezdáni oldalán álló épület régóta nem múzeum már. A múlt század kilencvenes éveitől fogva csak romlott az állaga. Előbb a horvátországi háború miatt, majd vandáloknak és tolvajoknak vált áldozatává, végül pedig már senki sem törődött vele.
A tartományi kormány a közelmúltban 11,6 millió dinárt nyújtott Zombor városnak az emlékmúzeum rekonstrukciójára.
A város kiírta a tervezett munkálatokra vonatkozó közbeszerzést, és az pénteken le is zárul. A fölújítás során az épületet gyakorlatilag szétszedik, csak a falak maradnak, egyes belső és külső szerkezeti elemeket viszont megőriznek. Lesz munkájuk az ácsoknak, a tetőfedőknek, bádogosoknak, lakatosoknak, asztalosoknak, üvegezőknek, burkolóknak, villany- és vízvezeték-szerelőknek, festő-mázolóknak.
Visszaállítják az ütközet emlékét idéző domborművet és a múzeum eredeti díszeit. Megújítják a közvilágítást az épület körül, amely korszerű tűzvédelmi és riasztórendszert kap, és bekamerázzák az épületet és a környékét is.
A zombori Zelenilo kommunális közvállalat megkezdte a múzeum környékének takarítását. Kiirtják a bokrokat, az aljnövényzetet, levágják a füvet, megtisztítják az épület körüli, egészen a Dunáig vezető sétányokat, és kitakarítják az egykori gépkocsiparkoló területét.
Az emlékmúzeumot egyébként 1975-ben kezdték építeni, és 1981-ben adták át rendeltetésének.