2024. március 29., péntek

Betyáros hétvége

Az V. Rózsa Sándor Fesztivál az idén átlépte a határt

Határtalanul Ásotthalomtól Hajdújárásig mottóval szervezték meg az idei V. Rózsa Sándor Fesztivált, most először a két település Rózsa Sándor-tematikájú rendezvényét egybekapcsolva Hajdújáráson és Ásotthalmon.

Fotó: Tápai Renáta

Fotó: Tápai Renáta

Sövény Rudolf, a Rózsa Sándor Hajdújárás civil szervezet elnöke elmondta, mindkét helyszínen gazdag programmal készültek a szervezők.

-Rózsa Sándor emlékét nem lehet csak egy helyszínhez kötni. Legalább két történelmi helyszín van, amely hozzá kapcsolható: az egyik Ásotthalmon Rózsa Sándor fája, a másik pedig Hajdújáráson, a Ludasi-tóban a Rózsa Sándor szigete. Az idén közös szervezéssel ezt a két helyszínt egy fesztivál során összekötöttük. A rendezvény keretében Hajdújáráson, a szigeten elültettük az ásotthalmi Rúzsa-fa egyik sarját. Mivel természetvédelmi területről van szó, ehhez az engedélyeket is meg kellett kapnunk, de ebben nagyon segítőkész volt mind a Palics–Ludas Közvállalat, mind a Tartományi Természetvédelmi Intézet is – hallottuk az elnöktől. – Ezúttal négynaposra kerekedett a fesztivál, csütörtökön és vasárnap Hajdújáráson, pénteken és szombaton pedig Ásotthalmon zajlottak a programok. Csütörtökön kulturális műsor volt, koncertet adott a Juhász zenekar, és bemutatkozott a Crystal táncstúdió. Ásotthalmon lovas kocsikkal kimentünk a Ruzsa-fához, megöntöztük, és átvettük az egyik sarját, ezt követően hagyományőrző programokkal és utcabállal ünnepeltünk, több fellépővel. A vasárnapot nem kötött programnak álmodtuk meg, hanem inkább egy egész napos családi időtöltésnek, amikor a gyerekek kézműves foglalkozásokon, a felnőttek halászléfőző versenyen kapcsolódhatnak ki. Összesen 18 csapat nevezett be, de betyárpróbát is szerveztünk patkódobásban, rúdtartásban és gumicsizmadobásban. Lehetett sétakocsikázni, a tavon csónakázni, és volt kirakodóvásár, sőt a helyi termékeket is bemutatták.

Mint megtudtuk, a jövőben ugyanígy, közös szervezéssel szeretnék a fesztivált megvalósítani, hagyományt kívánnak teremteni ebből az együttműködésből.