2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Roger nyolcadik Wimbledonja!

A svájci teniszező három játszmában győzte le a horvát Marin Čilićet – Garbiñe Muguruza második nagy serlege

A sérüléssel bajlódó Roger Federert sokan le tudták győzni, az egészségeset pedig, különösen amikor Rafael Nadal és Novak Đoković nincsenek csúcsformában, senki. A svájci veterán, aki három hét múlva ünnepli 36. születésnapját, tegnap a londoni füvön három játszmában leiskolázta a horvát Marin Čilićet, ezzel 8. Wimbledonját, 19. nagy serlegét nyerte meg, és összesen 93. tornagyőzelmét szerezte. Az első kettő csúcs, a harmadik pedig azt jelenti, hogy a svájci, akinek a legnehezebb idei meccse az elődöntő volt Tomáš Berdych ellen, már csak egy diadalra jár Ivan Lendltől, aki 94-gyel az öröklista 2. helyét foglalja el.

A döntő nagy csatának indult. Marin Čilić 2:1-es vezetésnél jutott breaklabdához. Ekkor vett teljes fordulat a meccs. Federer nemcsak védte az adogatást, hanem azonnal elnyerte a horvátét, és a továbbiakban rutinosan fejezte be a munkát.

Venus Williams mégsem szerezte meg 8. titulusát a Grand Slam-tornákon, hisz szombaton a wimbledoni döntőben két játszmában veszített a spanyol Garbiñe Muguruza ellen, akinek ez a tavalyi Roland Garros után második diadala a legrangosabb tornákon. Muguruza lett egyben az első teniszezőnő, aki nagy torna döntőjében nyerni tudott mindkét Williams nővér ellen. A londoni pontokkal Muguruza tíz helyet javított, és mától az 5. pozíciót foglalja el.

A döntő kezdetén a spanyol számos hibát vétett, és úgy tűnt, hogy Venust nem tudja megállítani. Muguruza azonban a jó adogatásokkal nagy nehezen tartotta az egyensúlyt. Az amerikai 5:4-re vezetett, és két játszmalabdája volt. A spanyol védte ezeket, a következő játékban ő breakelt, majd zsinórban további hét játékot nyert, és megérdemelten vehette át a győztesnek járó trófeát.

Dušan Lajović Båstadban pályafutása 5. challengerét nyerte. Az ópázovai játékos a döntőben könnyebben is legyőzhette volna az argentin Leonardo Mayert, de a 2. játszmában leadta az 5:2-es előnyt, majd a rövidítésben 3:4-ről fordított. Lajović ezzel a ranglista 61. helyére jut, e héten pedig ugyancsak Båstadban az ATP-tornán indul, és a rajton a brazil Thiago Monteiróval találkozik.

A jó játék után Fucsovics Mártontól győzelmet vártunk a braunschweigi elődöntőben a 17 éves spanyol Nicola Kuhn ellen, a magyar teniszező azonban az első szettben kiengedte a kezéből a 4:1-es vezetést, a másodikban a 2:4-et megfordította, ugyanez azonban már nem sikerült a döntő játszmában. A spanyol 17 évvel és 4 hónappal a 14. legfiatalabb challengerbajnok lett, a csúcsot pedig Michael Chang tartja, aki 1987-ben Las Vegasban 15 éves és 7 hónapos volt, amikor e szinten tornát nyert.

A bukaresti női tornán Ivana Jorović a román Irina Beguval kezd, Gstaadban Aleksandra Krunićnak a holland Kiki Bertens, Nina Stojanovićnak pedig a szlovák Rebecca Šramková az első ellenfele. A challengereken, futures és ITF-tornákon további szerbiai és magyar teniszezők is érdekeltek.

Györe első challengerserlege!

Györe László a perugiai döntőben két játszmában 7:6, 6:4-re nyert a 36. évét taposó spanyol Daniel Muñoz de la Nava ellen, amivel hatodik challengerdöntőjében első serlegét nyerte. Györe a Perugiában szerzett pontokkal feltör a ranglista 105. vagy 106. helyére.

Az első játszmában a zentai játékos kétszer dolgozta le a hátrányt, majd a rövidítésben magabiztos volt, a második játszmában pedig egyetlen break is elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

Egy nappal korábban az elődöntőben Györe a budapestinél is nagyobb bravúrt vitt végbe, amikor Viktor Troicki ellen 0:5-ről fordította meg az első szettet. Györe ugyanis 3:6, 3:5-ös hátrányban volt a spanyol Marcel Granollers ellen, majd 4:5-nél öt meccslabdát mentett, egyenlített, a rövidítésben pedig további három meccslabdát mentve 3:6-ról nyert. Logikus, hogy ezután a döntő játszmában ő volt a sikeresebb.

Györét e hétre az Adriai-tenger partján fekvő San Benedetto challengerén 4. kiemeltként sorsolták, első ellenfele pedig a balkezes és a ranglistán 279. olasz Andrea Collarini lesz.

Eredmények

WIMBLEDON. – A férfitorna elődöntőjében: Federer–Berdych 7:6, 7:6, 6:4, döntő: Federer–Čilić 6:3, 6:1, 6:4. Nők, döntő: Muguruza–V. Williams 7:5, 6:0. Férfi páros, döntő: Kubot/Malo–Marach/Pavić 5:7, 7:5, 7:6, 3:6, 13:11. Női páros, döntő: Makarova/Vesznyina–Csan/Niculescu 6:0, 6:0. Fiúk, döntő: Alejandro Davidovich Fokina–Axel Geller 7:6, 6:3. Lányok, döntő: Claire Liu–Ann Li 6:2, 5:7, 6:2.

PERUGIA. – A challenger elődöntőjében: Györe–Granollers 4:6, 7:6, 6:4.

BÅSTAD. – A challenger döntőjében: Lajović–L. Mayer 6:2, 7:6.

BRAUNSCHWEIG. – A challenger elődöntőjében: Kuhn–Fucsovics 7:5, 4:6, 6:4.

BUKAREST. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Stollár–Dinu 7:6, 6:3, Kerkhove–Udvardy 6:0, 6:2. Sapatava–Jakšić 6:4, 6:7, 6:2, Paolini–Argyelán 6:0, 6:1.

UMAG. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Zekić–Serdarušić 3:6, 6:3, 6:4, Balázs–Pecotić 3:6, 7:6, 6:2.