2024. március 29., péntek
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Új feliratkozók a Tour-etapgyőztesek listájára

Chris Froome sárgában kezdheti az utolsó hetet

Parádés hétvégével zárult a Tour de France második, középső hete. A szombati 14. etapon a Blagnac és Rodez közti útvonal várt a bringásokra. A napon ötfős elmenés (Reto Hollenstein, Thomas de Gendt, Thomas Voeckler, Timo Roosen, Maxime Bouet) alakult ki, amelyet néhány perces lemaradással követett a főmezőny. A célváros lankás terepén a rövid emelkedőt jól bíró sprinterek, valamint a klasszikusspecialisták pályázhattak nagy eséllyel, hiszen az utolsó 500 méteren az út közel 10%-os meredekségű volt – az említett esélyesek csapatai felváltva diktálták a tempót a kényelmesen haladó főcsoportban. A szökevényeket viszonylag korán érték utol, a legaktívabb versenyző de Gendt lett – a belga másnapra a piros rajtszámot viselhette. A meredek befejezést végül a Sunweb csapat sprintere, az ausztrál Michael Matthews bírta legjobban, aki élete első szakaszsikerét szerezte a Tour de France-on.

A nap slusszpoénja az volt, hogy az olasz Fabio Aru, aki néhány napig viselhette az összetett éllovasnak járó sárga trikót, nem bírta a meredek falat, és az utolsó fél kilométeren több mint húsz másodpercet kapott a címvédő, háromszoros győztes Chris Froome-tól, aki ezzel visszavette az astanástól a sárgát.

A vasárnapi etapon keményebb hegyek is vártak a kerékpárosokra, a befutó azonban az utolsó – első kategóriás – hegy csúcsa után szűk 30 kilométerrel következett. A nap elején hatalmas, mintegy harmincfős élboly alakult ki, amelyet a mezőny szemmel láthatóan útnak eresztett, hiszen egyetlen komoly összetettesélyes sem volt az elmenésben – ellenben ott volt Warren Barguil, a hegyi pontversenyben élen álló francia, valamint az előző napon diadalmaskodó Matthews, aki második helyen áll a zöld trikóért folytatott pontversenyben a német hajránagyágyú Marcel Kittel mögött. Barguil a nap során növelte hegyi pontjainak számát, Matthews pedig a részhajrát behúzva jócskán faragott Kittel mögötti hátrányából.

A nap legerősebb szökevényének a Trekben versenyző holland, Bauke Mollema bizonyult, aki az utolsó emelkedő utáni lejtmenetben távolodott el társaitól, és hatalmasat küzdve megtartotta előnyét négy üldözője előtt. A holland tavaly hajszálnyira volt a végső top 10-es helyezéstől, idén viszont Alberto Contador szupersegítőjeként érkezett a Tourra. A spanyol gyengébb formája miatt azonban szabad kezet kapott, amellyel élni is tudott.
A napot az összetettbeli harmadik Romain Bardet és csapata tette izgalmassá. Az Ag2r erős segítői őrületes tempót diktáltak az utolsó hegy előtt, majd magán az emelkedőn is, amellyel nehéz helyzetbe hozták Froome-ot, akinek sokszor kellett erősen kapaszkodnia. A brit aztán meglehetősen szerencsétlenül defektet kapott az emelkedő aljában, és csapattársától kapott kereket, majd saját és segítői együttes erejének köszönhetően visszaküzdötte magát az esélyesek csoportjába. Az ír Daniel Martin az utolsó tíz lankás kilométeren némileg el tudott távolodni ettől a bolytól, aminek köszönhetően visszakerült a rendkívül szoros összetett 5. helyére.

A verseny holnap egy 165 kilométeres etappal folytatódik, amelynek elején ugyan néhány kisebb emelkedőt is meg kell mászniuk a kerekeseknek, de a nap végén sík befutó várható. A párizsi Champs-Élysées úton zajló hajrá előtt ez az utolsó nap, amikor a tipikus sprinteralkatú versenyzők pályázhatnak a szakaszgyőzelemre.

Végeredmény, Tour de France, 14. szakasz (Blagnac–Rodez, 181,5 km): 1. Michael Matthews 4:21:56 óra, 2. Greg van Avermaet a. i., 3. Edvald Boasson Hagen +1 mp, 4. Philippe Gilbert a. i., 5. Jay McCarthy a. i. stb. 15. szakasz (Laissac-Sévérac l’Église–Le Puy-en-Velay, 189,5 km): 1. Bauke Mollema 4:41:47 óra, 2. Diego Ulissi +19 mp, 3. Tony Gallopin, 4. Primož Roglič a. i., 5. Warren Barguil +23 mp stb.

Az összetett állása 15 szakasz után (még 6 van hátra): 1. Chris Froome 64:40:21 óra, 2. Fabio Aru +18 mp, 3. Romain Bardet +23 mp, 4. Rigoberto Urán +29 mp, 5. Daniel Martin +1:12 perc stb.