2024. április 20., szombat
EURÓPAI FILMEK 24. FESZTIVÁLJA - PALICS

Slavko Štimac átvette a Lifka Sándor-díjat

Szombaton rendkívüli vetítéssel kezdődött el az Európai Filmek 24. Fesztiválja Szabadkán. A Szabadegyetem Eurocinema mozitermében tekinthette meg a közönség Slavko Štimac, az idei egyik Lifka Sándor-díjazott új filmjét, az Ime: Dobrica, prezime: nepoznato című alkotást. Ez alkalomból a népszerű színész találkozott is a nézőkkel, és megosztotta gondolatait a filmmel kapcsolatban.

Mira Banjac adta át Slavko Štimacnak a hazai filmért járó díjat (Ótos András felvétele)

Mira Banjac adta át Slavko Štimacnak a hazai filmért járó díjat (Ótos András felvétele)

A filmfesztivál ünnepélyes megnyitójára szombaton este a palicsi nyári, azaz szabadtéri színpadon került sor. Az időjárás ugyan némileg hűvösebbre fordult, legalábbis az elmúlt napokhoz képest, de így is telt házas volt a megnyitó. A közönséget Horváth Tímea, Szabadka alpolgármestere köszöntötte.

– A palicsi filmfesztiválnak 2003 óta európai filmfesztivál státusa van, azóta folyamatosan fejlődik, és a régióban a legjelentősebb filmművészeti találkozó helyszínévé vált. A szabadkaiaknak fontos ez a fesztivál, mert európai kulturális értékeken alapszik, művészi értékeket mutat fel, de a barátkozásoknak is teret ad. Tekintettel arra, hogy a fő versenyprogram olyan alkotásokat sorakoztat fel, amelyek az európai emberek sorsával foglalkoznak, és rámutatnak a különbözőségek szépségére és jelentőségére, azt mondhatjuk, hogy Szabadka szimbolikusan ugyanezt tükrözi. Szabadka önkormányzata őszinte lelkesedéssel támogatta a filmfesztivált, hogy megteremtse a feltételeket az európai és a hazai filmművészeti értékek bemutatásához. A filmfesztivál a város egyik szimbóluma – mondta Horváth Tímea.

A közönség vastapssal üdvözölte Slavko Štimacot, aki hivatalosan is megnyitotta a fesztivált, és átvette a Lifka Sándor-díjat, amelyet Mira Banjac, a filmfesztivál tanácsának elnöke adott át.

– Nagy örömmel nyújtom át a díjat egy olyan színésznek, akinek a pályáját az elmúlt években figyelemmel kísérhettem, és aki szinte a szemem láttára nőtt fel – hallottuk Mira Banjactól.

Slavko Štimac megköszönve a díjat arról beszélt, mekkora megtiszteltetés számára, hogy több filmben is szerepelhetett Mira Banjaccal, ezúttal pedig egy olyan díjat vehet át, amely Lifka Sándornak, a kinematográfia úttörőjének nevét viseli.

A megnyitó után, versenyen kívül vetítették az idei Nemzetközi Berlini Filmfesztivál fődíjas alkotását, a Testről és lélekről című filmet, amelyet Enyedi Ildikó rendezett. A film női főszereplője, Borbély Alexandra a nagy gépkocsitorlódás miatt gyalog jött át a magyar–szerb határon, csak azért, hogy köszönthesse a nézőket a nyári színpadon.

A jóságról és a szerelemről

A filmfesztivál első sajtótájékoztatójára tegnap került sor, amikor az újságírók a jelen levő színészekkel, rendezőkkel beszélgethettek el. Elsőként Slavko Štimac szólt:
– Elképesztő a karrierem, szinte a kamerák előtt nőttem fel. A Srđa Penezić rendezésében készült Ime: Dobrica, prezime: nepoznato ezt valamilyen formában be is mutatja, hiszen láthatunk benne korábbi felvételeket is rólam. Kihívás volt egy olyan karaktert megformálni, akit semmi sem rendíthet meg, a film elejétől a végéig ugyanolyan marad, egyszerűen azért, mert ő jó. A film egyik küldetése is az, hogy a jóságot hirdesse – fejtette ki Slavko Štimac, aki nem csupán a film főszereplője, hanem egyik forgatkönyvírója és producere is.

A Testről és lélekről című film egy különleges szerelmet mutat be. Az alkotás kapcsán az újságírókkal Borbély Alexandra, a Testről és lélekről című film női főszereplője beszélgetett, aki szólt egyebek közt az első impresszióról a filmalkotás forgatókönyvével kapcsolatban.

– Nagyon érdekesen indult az egész. A filmben Máriát alakítom, de eredetileg egy másik szereplő, a pszichológusnő lettem volna. A szöveget is először úgy olvastam, tehát egy másik szereplőre fókuszálva. Végül mégis Mária szerepét kaptam. Enyedi Ildikó, a rendező alapos munkát végzett, mindent kidolgozott a legapróbb részletekig, hogy a karakter milyen ruhát hord, hogyan jár, hogyan támaszkodik neki a falnak – hallottuk Alexandrától.

Veszélyben a fesztivál léte

Szombat este megtelt a nyári színpad (Ótos András felvétele)

Szombat este megtelt a nyári színpad (Ótos András felvétele)

Az első sajtótájékoztatón Radoslav Zelenović, a palicsi filmfesztivál igazgatója is megosztotta gondolatait az újságírókkal a fesztivállal kapcsolatban, külön kitérve a költségvetési problémákra:
– A filmfesztivál szervezése során súlyos pénzügyi nehézségekbe ütköztünk, sok minden az utolsó pillanatban dőlt el. Az idén még valahogy kihúzzuk, de a 25. fesztivált ilyen körülmények közt nem lehet megtartani. Ez a fesztivál nem ezt érdemli. Ez egy jelentős európai rendezvény, amely Európa-szerte tiszteletnek örvend. Úgy gondolom, hogy veszélyben a fesztivál léte. Nagy örömmel töltött el viszont, hogy szombaton megtelt a nyári színpad. Szerintem a megnyitó egyáltalán nem volt pretenciózus, inkább kellemes hangulatú, némileg spontán – mondta a fesztiváligazgató, aki az időjárás viszontagságaira is kitért.
– Az időjárás figyelése rémálom a számunkra. A filmfesztivált minden évben megközelítőleg ugyanabban az időpontban tartjuk meg, ez így járódott be, és előre nem tudhatjuk, milyen lesz az idő. Az idén például kánikula volt, egészen a filmfesztivál kezdetéig. Most kicsit hűvösebbre fordult, de még így is elégedettek lehetünk az idővel – hallottuk Radoslav Zelenovićtól.

A továbbiakban a programról Nikolaj Nikitin, a fesztivál művészeti igazgatója, Miroslav Mogorović műsorigazgató és Petar Mitrić szelektor szólt, majd pedig Mario Kozina filmkritikus, a Horvát Audiovizuális Központ képviselője, a horvát filmekre tért ki.

Tegnap a fő versenyprogram keretében a Mundruczó Kornél rendezésében készült Jupiter holdja, valamint a Kratki izlet című horvát produkciót vetítették. A szintén versenyjellegű Párhuzamok és ütközések programrészben a Ne gledaj mi u pijat horvát–dán alkotást és a Bába z ledu cseh–francia–szlovák koprodukciót tekinthették meg az érdeklődők. Tegnap kezdődött az Új magyar filmek programrész, az első film a Vranik Roland rendezésében készült, Az állampolgár című film volt. A Horvát film a fókuszban keretében a Rajko Grlić rendezte Ustav Republike Hrvatske című filmet vetítették. Az Eco Dox a Golden Genes ausztriai filmmel indult, a fiatal alkotókra figyelő programrészben pedig a Stranger in Paradise holland filmet láthattuk, valamint két francia rövidfilmet. Ugyancsak tegnap a Szabadegyetemen megnyilt a Palicsi-tó múltja, jelene és jövője című kiállítás.

Ma a filmfesztiválon

Szabadkán, a Szabadegyetemen 12 órakor megismétlik a Kratki izlet című filmet, 14 órakor pedig a Jupiter holdját. A Lifka Sándor Art Moziban, 16.30-kor a Sopsits Árpád rendezésében készült, A martfűi rém című filmet vetítik, 18.30-kor pedig a Ne gledaj mi u pijat horvát filmet. A Szabadegyetem Eurocinema mozitermében a Párhuzamok és ütközések programrész keretében 16.30-kor az Eastern Business román–litván–moldáviai, 18.30-kor pedig a The Last Family lengyel filmet láthatja a közönség. A Szabadegyetem filmklubjában 18 órakor az Eco Dox programgészben a Dead Donkeys Fear No Hyenas finn–német–svéd alkotást tekinthetik meg az érdeklődők. Ugyancsak a Szabadegyetemen 18 órakor megnyílik a Filmek, amelyeket szerettünk című kiállítás.
Palicson, a szabadtéri színpadon a fő versenyprogramban 21 órakor az Ana, Mon Amour román–német–francia filmet vetítik, 23.10-kor pedig az Axolotl Overkill német filmalkotást. Az Abbázia moziban 19 órakor az idei Undergroud Spirit díjas Berthrand Mandico rövidfilm látható, 21 órakor a Hendicap-Toi Meme című belga rövidfilm, 21.30-kor pedig a fiatal alkotók programrészben a Stars of Gaomeigu szerb–kínai rövidfilmet vetítik, ezt a Before Summer Ends francia–svájci film követi.