2024. április 20., szombat

Kína fontos Szerbia számára

A két ország közötti árucsere-forgalom az év első négy hónapjában 20 százalékkal növekedett

Zhang Dejiang, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke a Szerbiai Képviselőház tagjaihoz intézett beszédében az Egy övezet, egy út stratégia jelentőségét ecsetelte. Szavai szerint Kína kész Szerbiára is kiterjeszteni a szóban forgó projektumot. Reményét fejezte ki, hogy Szerbia és Kína ezt a projektumot összehangolja Szerbia iparosodási stratégiájával, mivel ennek mentén kiteljesedhetnének a fejlesztésben rejlő lehetőségek, valamint újabb előrelépéseket sikerülhetne kieszközölni a smederevói Acélművekhez hasonló projektumok megvalósításában. A parlament alkalmi ülésén Ana Brnabić, miniszterelnök, Nebojša Stefanović, a kormány alelnöke, Aleksandar Antić energetikai, Zoran Đorđević védelmi és Goran Trivan környezetvédelmi miniszterek, valamint Nikola Selaković, a szerb köztársasági elnök főtitkára is részt vett.

Dejiang felszólalásában az európai integráció témájára is kitért, reményét kifejezve, hogy Szerbia mielőbb teljes jogú tagjává válik az európai közösségnek. A továbbiakban a Szerbia és a Kína közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy a régió országai közül elsőként Szerbia épített ki stratégiai partnerséget Kínával. A Szerbia és a Kína közötti kereskedelmi együttműködés fejlődik, különösen a termelés, a telekommunikáció és az infrastruktúra területén, emelte ki Dejiang. Mint hozzátette, a két ország között tavaly 590 millió dollár értékben valósult meg árucsere-forgalom. Dejiang elmondása szerint a korábbiakhoz képest ez 8,2 százalékos növekedést jelent. Az idei év első négy hónapjában 20 százalékkal növekedett a szerb–kínai árucsere-forgalom. Ezzel az ázsiai térség országai közül Kína tölti be Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnerének szerepét, mutatott rá Dejiang, aki az infrastrukturális projektumok közül a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítását, a 11-es közlekedési folyosó egyes szakaszait és a kostolaci hőerőművet emelte ki. Utóbbi projektum megvalósítása jó úton jár, tette hozzá.

Dejiang, aki vasárnap kezdte meg háromnapos szerbiai látogatását, Maja Gojković szerb házelnökkel aláírta a két ország parlamentjei közötti együttműködési megállapodást.