2024. március 29., péntek

Tüntetés a nők életéért

A civil szervezetek aktivistái az állami szervek felelősségét követelték

Belgrádban a szociális védelmi minisztérium épülete előtt, a Nemanjina utcában gyűlt össze mintegy 80 ember, hogy nyomást gyakoroljon az állami szervekre, kezeljék érzékenyebben a családon belüli erőszakkal kapcsolatos eseteket, ugyanakkor elégedetlenségüknek adjanak hangot, miszerint az állami szervek érdektelensége vezetett oda, hogy a szociális központok épülete előtt egy héten belül két nőt is megöltek.

Stop, a nők elleni erőszaknak!, Szigorúbb büntetést az erőszaktevőknek!, Egy nővel sem kevesebb – egy nő halálával sem több!, Az állam nem hisz a nőknek! csupán néhány azok a transzparensek közül, amelyekkel az összegyűltek üzenni akartak.

A több civil szervezet által szervezett tüntetés kiváltó oka az Újbelgrádban és a Belgrádhoz tartozó Rakovica községben történt gyilkosságok voltak. A tüntetés felszólalói ki is emelték, Szerbiában nem működik a rendszer, a törvény előírásai megváltoztak, ám lényegében az eljárásban semmi nem változott, a nők továbbra is ki vannak szolgáltatva az erőszaktevőknek, éppen ezért az illetékesek lemondását is követelték. A tüntetők közül többen is elmondták, hogy bár az új törvény jó, számos fontos eleme van, mégis addig, amíg ezeket nem alkalmazzák, nem sokat ér. Mint kiemelték, a gondok megoldása továbbra is azoktól függ, akik az adott intézményekben dolgoznak.

A Nők az Erőszak Ellen Háló, az Autonóm Női Központ és a Nők Feketében szervezet aktivistái felolvasták a minisztérium előtt közleményüket, amelyben követelik a felelősök megbüntetését, azok felmondását és leváltását, ugyanis véleményük szerint rosszul mérték fel a veszély lehetőségét, így megengedték, hogy megtörténjen a tragédia.

A szervezők bejelentették, a mai volt az első a tüntetések sorában. Folytatni fogják mindaddig, amíg az állami szervek nem változtatnak a hozzáállásukon. A következő dátumot és helyszínt még nem jelentették be.

Ma azonban nemcsak Belgrádban tartottak tüntetést, hanem Kraljevóban is, a város főterén, ahol szintén az illetékesek felelősségére mutattak rá. Emellett Nišben a helyi rendőrállomás és a szociális munkaközpont épülete között gyűltek össze a polgárok, hogy kihangsúlyozzák, a nőknek is joguk van az erőszakmentes életre.