2024. április 25., csütörtök

Országos bűnüldöző akció

A rendőrség vasárnap 360 személyt tartóztatott le a legkülönfélébb törvényszegések elkövetésének gyanújával – Belgrádban és Újvidéken foglalták le a legtöbb illegális fegyvert és drogot

Nebojša Stefanović belügyminiszter vasárnap kijelentette, a rendőrség több bűncselekmény elkövetése miatt összesen 360 személyt tartóztatott le az Arész elnevezésű akcióban. Hozzátette: a rendőrség további 202 bűnvádi feljelentést tett különböző bűncselekmények elkövetése miatt.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

A belügyi tárcavezető beszámolója szerint 27 város és község területén hajtottak végre rajtaütésszerű akciót az elmúlt napokban a rendőrség egységei. Az előállított személyeket drogkereskedéssel, engedély nélküli fegyvertartással, rablással, gyilkossági kísérlet miatt, valamint kiskorúakról készített pornográf felvételek készítésével gyanúsítják. A belgrádi napilapok megtudták, hogy a bekísértek között van a požarevaci Mlađan Mićić, becenevén Pacov, a zimonyi klán egyik tagja is, aki már korábban is állt az igazságszolgáltatás előtt kábítószer-kereskedelem miatt, ítéletet is hoztak ellene.

A rendőrségi akció során 167 kilogramm kábítószert foglaltak le, a legtöbbet Belgrádban és Újvidéken. Kokainból, heroinból, hasisból, marihuánából és ecstasyból talált a legtöbbet a hatóság. Felfedtek három marihuána feldolgozásával foglalkozó laboratóriumot is. Ezenkívül nagy mennyiségű pénzt, fegyvert és 150 gigabyte tárhelynyi pedofil tartalmú anyagot koboztak el. Összesen 29 puskát, 4 automata gépfegyvert, 30 pisztolyt, egy kilogramm robbanóanyagot, 6 kézigránátot és több mint háromezer darab töltényt foglaltak le az Arész akció során. Több számítógépet, 19 gépjárművet sem használhatnak tovább tulajdonosaik.

Mint arról Stefanović az újságíróknak beszámolt, egy bizonyos D. Ć. (30) bűnözőt zsarolási kísérlet közben értek tetten. Húszezer eurót akart megszerezni kiszemelt áldozatától a rajtaütés pillanatában. A belügyminiszter azt mondta, a két legnagyobb bűnszövetkezet egyikének a tagja a szóban forgó letartóztatott, akinél hat gépkocsit, további 20 kocsi kulcsát, 13 értékes karórát és 5500 eurónyi készpénzt találtak.

Újvidéken G. B. (39) és M. J. (36) kábítószer előállítása és forgalmazása miatt bukott le, 38 kilogramm marihuánára bukkantak náluk, emellett találtak 12 kilogramm ecstasyt, 2,5 kilogramm amfetamint, 460 gramm kokaint, sőt hasist és pisztolyokat is.

A belgrádi G. M.-et (54) is kábítószer-kereskedelem miatt állították elő, laboratóriumát találták meg 60 kilogramm marihuánával a helyszínen.

A belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a rendőrség folytatja a bűnüldözési akciókat, s a jövőben is lehet hasonló lecsapásokra számítani. A mostanit az eddigi egyik legnagyobb rajtaütésszerű tevékenységnek nevezte, melyet az illetékes ügyészségekkel együttműködve sikerült véghez vinni.

SZERBIAIAK AZ ISZLÁM ÁLLAM OLDALÁN

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

A belügyminiszter egyéb rendőrségi információkat is közölt. Mint mondta, Szerbiából az eddigiekben a hatóság tudomása szerint összesen 49 személy távozott azért, hogy az Iszlám Állam szélsőséges terrorszervezet oldalán harcoljon.

– Közülük egyesek már életüket vesztették, mások továbbra is háborús övezetekben tartózkodnak. Nem nagy számról beszélünk, nem olyan számadatokról, mint más európai államokban, ennek ellenére olyan esetekkel állunk szemben, melyek mindig aggodalmat keltenek. Az információk megfelelő időben történő közlése az egyedüli útja az ilyen jelenség elleni védekezésnek – fejtette ki véleményét a belügyminiszter.

Nebojša Stefanović megfelelőnek ítélte az országban uralkodó biztonsági állapotot, a rendőrség a többi illetékes állami szervvel folyamatosan azon tevékenykedik, hogy a polgárok ne érezzenek semmilyen fenyegetettséget – emelte ki. A tágabb értelemben vett régiónkat jellemző terrortámadások ellenére Szerbiában nem borult fel az egyensúly, mondta, majd hozzátette, hogy az állam kész a szomszédos országok biztonságának szavatolásában is segédkezni, hiszen a stabil és békés régió mindannyiunk közös célja. Szerbia Európa legbiztonságosabb államainak sorába tartozik – állapította meg végül a témával kapcsolatban Stefanović.

KÍGYÓZÓ SOROK A HATÁRÁTKELŐKNÉL

A belügyi tárcavezető a határátkelőkön uralkodó helyzet kapcsán azt mondta, Szerbia mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkenjen a kialakult tumultus, de a megfelelő határellenőrzést is szavatolnia kell a gyorsaság mellett. Türelmet és megértést kért mindenkitől, aki külföldre utazik, vagy onnan tér vissza az országba. Mint hozzátette, nem emelhetik fel minden gépkocsi előtt egyszerűen a sorompót mindenféle ellenőrzés nélkül, mert abban az esetben, ha később valami történik, mindenki a határőrök felelősségét fogja firtatni.

HAZAI RENDŐRÖK A TENGERPARTOKON

Arról is beszélt, hogy Montenegróval és Horvátországgal már megállapodása van Szerbiának arról, hogy a hazai rendőrök ottani kollégáikkal együttműködve segítenek a tengerparton a rendfenntartásban, jelen vannak, ha esetleg hazai turistákkal lenne gond, vagy azok szorulnának segítségre. Jelenleg Montenegróban több üdülőhelyen, Horvátországban Pólán és Rijekán vannak jelen szerb rendőrök. Bejelentette, hogy a jövő évi nyári üdülési szezonban már Görögországban is lesznek szerb rendőrök egy államközi szerződésnek köszönhetően. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szerbiai látogatók biztonságban érezzék magukat, de azért is, hogy megelőzzék az őáltaluk elkövetett incidenseket is a nyaralás idején – zárta gondolatait a miniszter.