2024. április 24., szerda

Szerbiai lehetőségeket keres az Uber és a John Deere

Amerikai nagyvállalatok képviselőivel tárgyalt a szerb államfő

Egyesült államokbeli látogatásának második napján amerikai vállalatok képviselőivel találkozott a Capitol Hillen Aleksandar Vučić szerb államfő. Olyan ismert cégek tisztségviselőivel tárgyalt, mint amilyen például a Cisco, a General Electric, a Motorola, a Coca-Cola, az Uber vagy a John Deere. Az utóbbi két vállalat a megbeszélés során jelezte, érdekelnék a szerbiai beruházási lehetőségek, az Uber szívesen nyújtana fuvarozási szolgáltatásokat országunkban, a John Deere pedig elsősorban infrastrukturális projektumokban venne részt. A Nemzetközi Egyetértés Üzleti Tanácsa (BCIU), melynek Vučić a vendége volt, mintegy 200 nagyvállalatot számlál soraiban a gazdaság legkülönfélébb ágazataiból. A szervezet a kereskedelmi együttműködés serkentésén dolgozik, célja a hazai ipar erősítése, de azoknak az országoknak a segítése is, amelyekben amerikai cégeknek érdekeltségeik vannak.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A munkareggeli során a szerb köztársasági elnök tájékoztatta vendéglátóit az elmúlt években foganatosított szerb gazdasági reformokról, továbbá azokról az adatokról, amelyek a befektetési légkör javulását támasztják alá. Mint mondta, az állam sok pénzt fektet az úthálózat fejlesztésébe, politikailag stabil országnak számít, számos kedvezménnyel fogadja a beruházókat, így az első számú befektetési célpont a Nyugat-Balkánon. A vállalatok képviselői szerint még számos lehetőség van az együttműködés előbbre vitelére, elsősorban a gépkocsigyártás, a számítógépes technológiák, a gyógyszeripar és a megújuló energiaforrások területén. 2016-ban 574,5 millió dollárt tett ki az árucsere-forgalom az USA és Szerbia között, ez 6,5 százalékos növekedés az előző évhez képest, hangzott el az adat.

A szerb államfő a nap folyamán két európai kérdésekkel foglalkozó amerikai szenátorral is tárgyalt, Ron Johnson és Chris Murphy is fogadta. A későbbiekben a kongresszusi szerb képviselőcsoport tisztségviselőjével, Emanuel Cleaverrel is találkozott.

Vučićot közép-európai idő szerint késő este Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke fogadta.