2024. március 29., péntek

A gyűlölet nem kímél

Mintha az elmúlt napokban megbolondult volna a világ. Baleset, fulladás, gyilkosság… Hátborzongató, hogy csak két hét alatt több nő is erőszakos halált halt, élettársuk végzett velük, kegyetlenül. De a megtámadott és súlyosan megsebesített nők és gyerekek száma ennél jóval több. Úgy tűnik, nem rettentette vissza az erőszaktevőket, hogy június elsejétől szigorúbb büntetések várnak rájuk.

Június utolsó és július első napjaiban számos olyan esetről olvashattunk a sajtóban, ahol a családon belüli erőszak támadással, késeléssel, vagy tragédiával végződött. Palánkán volt feleségét szúrta le az utcán egy férfi, Negotinban egy 22 éves nőt gyilkolt meg élettársa több késszúrással, Fehértemplomon pedig egy férfi, aki csak a Szociális Központban látogathatta gyermekét, a találkozó helyett az utcán várta meg élettárást és gyermekét, hogy megkéselje őket. Ők túlélték a támadást, nem úgy, mint a múlt hét áldozata. Újbelgrádban, miután a férj meglátogatta három gyerekét a Szociális Központban, gyermekei szeme láttára ütötte agyon kővel a feleségét, majd megszökött. A férfi egy nappal később a vonat elé vetette magát. A héten a szerdai nap számos tragédiát hozott: Belgrád Karaburma nevű részén egy idős nő holttestére bukkantak a lakásán, kábelekkel fojtották meg. Pancsován az idősek otthonában egy 88 éves férfi lőfegyverrel végzett 84 éves feleségével, majd pedig magával. A Belgrádhoz tartozó Rakovica község Szociális Központjának parkolójában egy férfi a felesége és saját ötéves gyermeke életét vette el. Ez a legutóbbi késelés végre cselekvésre késztette az illetékes szerveket. Számos intézkedést tettek, melyek célja a hasonló tragédiák megelőzése.

A tragikus esetek elemzése számos olyan tényre világít rá, ami a rendszer hiányosságaira mutat rá. Mindenekelőtt az illetékes szervek, vagyis a rendőrség, az ügyészség és a szociális központok közötti kommunikációhiányra. A családtagok és a szociális munkások elbeszéléseiből, vagy a minisztérium rendelkezésére álló adatokból ugyanis kiderül, számos információ inthette volna óvatosságra és szigorúbb ellenőrzésre az illetékes szerveket. A rakovicai késelés esetében kiderült ugyanis, hogy a férfi családon belüli erőszak miatt csak ellenőrzött feltételek mellett találkozhatott gyermekével és volt feleségével. De voltak arról is adatok, hogy a férfit illetéktelen fegyvertartás miatt már elítélte a bíróság. Sőt a bírósági ítélet után a férfi továbbra is bántalmazta családját, sőt a szociális munkásokat is folyamatosan fenyegette.

A rendőrség, a minisztériumok a felelősöket keresik. Kinek a mulasztása vezetett oda, hogy ilyen tragédia megtörténhetett? Több esetben is felmerült annak lehetősége, hogy az illetékes intézmények nem vették elég komolyan a rendelkezésükre álló adatokat, és a nők figyelmeztetéseit, vagy éppen kérését, hogy vonják meg a férfitől a láthatási jogot. Még mindig túl hosszúra nyúlnak az eljárások, hónapok telnek el, mire bármilyen döntés megszületik. És felmerült annak lehetősége is, hogy az illetékesek nem végeztek veszélyfelmérést a családon belüli erőszak után bekövetkezett válást követően, hogy az végződhet-e halálos kimenetellel.

Rakovicán a nő és a gyermek késelése közben a Szociális Központ alkalmazottai is súlyosan megsérültek, tartós sérüléseket szereztek. Zoran Đorđević szociális védelmi miniszter felügyelőket küldött ki a szociális központokba, hétfőre pedig összehívta a szociális központok igazgatóit. Nebojša Stefanović belügyminiszter pedig fokozott rendőri őrjáratot rendelt el a szociális központok környékén, illetve valószínűleg biztonsági őröket is kapnak majd az intézmények. A szociális központokat érő folyamatos inzultusok miatt ugyanis ezt kérte a szociális védelemben dolgozók szakszervezete, illetve azt, hogy helyezzék ki a szociális központokból az ellenőrzött körülmények között történő látogatásokat olyan környezetbe, amit a rendőrség fokozott ellenőrzés alatt tarthat.

Bár a szociális munkások nagyobb biztonságban lesznek ezután, félő, hogy a legutóbbi intézkedések nem jelentenek megoldást az egyre gyakoribb leszámolásokra házas, vagy válásban levő felek között. A szakemberek arra figyelmeztetnek ugyanis, hogy nincs apparátus a távoltartási bírósági ítélet betartatására.