2024. március 29., péntek

A Vuk-diplomások fogadása

A jövő mérnökei, orvosai, gyógyszerészei, matematikusai, politikusai, várhatóan az elkövetkező időszak meghatározó személyiségei népesítették be a községi képviselő-testület nagytermét, ahol a Vuk-diplomások számára rendeztek fogadást.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere fogadta a község általános és középiskoláiban, valamint az Alapfokú Zeneiskolában Vuk-diplomát kiérdemelt diákokat. Ebben az évben összesen 49 tanuló részesült a végig színkitűnőknek járó elismerésben. A község általános iskoláiban 23 magyarul, valamint 15 szerb nyelven tanuló nyolcadikos kapott Vuk-diplomát. A Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola 5 szerb nyelven tanuló diákja és 3 magyar nyelvű végzőse kapott elismerést. A Sinkovics József Műszaki Iskolában egy szerb nyelven tanuló diák, a Mezőgazdasági Iskolában egy szerb és egy magyar diák kapott Vuk-diplomát. A zeneiskola növendékei közül ketten értek el végig színkitűnő eredményt. Topolyán tavaly rekordszámú diák, 46 általános iskolás és 10 középiskolás végezte színkitűnő eredménnyel a tanulmányait, s ez több volt, mint bármikor valaha az előző években, a Vuk-diplomások száma ugyanis évek óta nem érte el az ötvenet. Idén a zeneiskolásokkal együtt 51-en vannak.

Kislinder Gábor polgármester a diákok érdemei mellett külön kiemelte és egyben megköszönte a szülők és a tanárok, pedagógusok fáradozásait, akik munkájukkal szintén hozzájárultak a jó eredmények eléréséhez. Elmondta, hogy az önkormányzat különféle formában, direkt és indirekt módon is támogatja a diákokat. A középiskolásoknak utazásiköltség-térítést, az egyetemistáknak és főiskolásoknak ösztöndíjat folyósítanak. Együttműködnek az oktatási intézményekkel és a szociális központtal is, szeretnék kizárni, hogy a tehetséges diákok esetleg anyagi okokból ne tudjanak továbbtanulni.

Elmondta azt is, hogy Topolya községben többféle támogatást igényelhetnek a diákok, ilyen például a középiskolások utazási támogatása vagy az egyetemisták ösztöndíjprogramja. A községi költségvetésben évről évre jelentős összegeket irányoznak elő ilyen célokra. A tanulmányi támogatások folyósítása már óvodáskortól kezdődik Topolyán. Kislinder bízik abban, hogy ezek a fiatalok néhány év múlva diplomával térnek majd vissza, és reméli, hogy itt helyben munkát tudnak majd nekik adni.

A polgármester azt is elmondta, nem valamiféle mulasztás miatt tűzték ki csak mostanra a fogadás időpontját, hanem úgy döntöttek, megvárják, amíg a tanulók átesnek az érettségi és a felvételi vizsgákon, mert így gondtalanabb lehet a közös ünneplés. Kislinder alkalmi ajándékokkal, köszönőlevéllel, egy-egy könyvvel és virággal kedveskedett a legjobb tanulóknak.

Van, aki nem elégszik meg egy Vuk-diplomával, és többre is pályázik. Noha termetéből ezt nehéz kikövetkeztetni, ifj. Gál József, a zeneiskola Vuk-diplomása jövőre ismét egy Vuk-diplomát vehet majd át, hiszen a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola hetedikese, és eddig ott is színkitűnő eredményt sikerült elérnie. Jövőre tehát jó eséllyel újabb Vuk-diplomával büszkélkedhet. A zeneiskola növendéke egyébként kiváló matematikus, a továbbtanulási tervei között is a matematika szerepel az első helyen.

A színkitűnő eredményt felmutató diákok topolyai fogadását alkalmi szavalatok és énekes-zenés produkciók tették ünnepélyessé.