2024. április 25., csütörtök

Év végéig színre lépnek

A professzionális házmesterek napi huszonnégy órán át a lakók rendelkezésére állnak majd

December 31-én lépett hatályba a Lakhatásról és a lakóházak karbantartásáról szóló törvény, amelynek alkalmazása legkorábban ez év végén teljesedhet ki. Addig el kell végezni a professzionális házmesterek képzését, egyes jogi előírásokat össze kell hangolni az új törvénnyel, és a Gazdasági Kamarának is fel kell készülnie az új feladatok ellátására, ugyanis a képzések lebonyolítása mellett a licencek kiadását, a nyilvántartás vezetését is a kamara végzi, valamint az évenkénti licenc-felülvizsgálás is az ő hatáskörébe tartozik majd.

A Szerbiai Gazdasági Kamara és az Észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara július elején megkezdte az első épületgondnokok, azaz házmesterek képzését. A Körzeti Gazdasági Kamarában Bagi Jánostól, a képzésekkel megbízott koordinátortól megtudtuk, hogy nagy érdeklődés mutatkozott a képzések iránt, annak ellenére, hogy a jövőbeli professzionális házmestereknek a képzés önköltséges – személyenként huszonötezer dinár plusz Áfa a képzés díja. A képzés vizsgával zárul, majd a sikeres vizsgázók licencet kapnak, a Gazdasági Kamara nyilvántartásába kerülnek, ahol a személyi számukon kívül a licencszámot is bejegyzik.

A jövőbeli professzionális házmesterek edukációs programjáról, valamint azok munkafeladatairól Bagi János a következőket nyilatkozta lapunknak:

A lakóépületek karbantartása a lakók kötelezettsége (Fotó: Paszterkó Erika)

A lakóépületek karbantartása a lakók kötelezettsége (Fotó: Paszterkó Erika)

– Professzionális házmester-képzésre jelentkezhetnek mindazok, akik legalább négyéves középiskolai végzettséggel rendelkeznek, majd miután levizsgáznak és ezáltal megszerzik a munkához szükséges licencet, és bejegyezzük őket a Szerbiai Gazdasági Kamara egységes nyilvántartásába, végezhetik munkájukat. A munkafeladatok közé elsősorban a meghibásodások és szabálytalanságok nyilvántartása (a házirend megsértése, rendbontás vagy bármilyen kár keletkezése) tartozik majd. A házmester nyilvántartást vezet a lakástulajdonosokról és a lakókról, magánszemélyek esetében a személy nevét és a személyi számát veszi nyilvántartásba, míg cégek esetében a cég megnevezését, a cég székhelyét és a cégjegyzékszámot. A házmester szervezi meg a sürgősen elvégzendő munkálatokat, a lakótömb karbantartási programjára javaslatot nyújt be a lakóközösségnek, és gondoskodik annak megvalósításáról. A hét minden napján nullától huszonnégy óráig a lakók rendelkezésére kell állnia. Abban az esetben, ha rendbontásról van szó, értesíti az illetékes szerveket és indítványozza a megfelelő intézkedések foganatosítását. A házgondnoknak munkájáról évente két alkalommal jelentést kell adnia a lakóközösségnek – magyarázta a Gazdasági Kamara illetékese.

A törvénnyel összhangban a professzionális házmester kinevezése négy évre szól, de újraválasztható. A kinevezés a szerződés felmondásával ér véget akár a házgondnok, akár a lakóközösség részéről történik az indítványozás. A házgondnok munkafeladatai között szerepel még a bevételek és kiadások pontos nyilvántartása is. A házgondnoknak vagy céget kell működtetnie, vagy alkalmazotti viszonyt létesíteni egy cégben, ugyanis a megfizettetett munkája után adóznia kell. A házmesterek lakásonként kétszázötven-háromszáz dinárt fizettethetnek meg havonta, ez egy ötven lakásos épület esetében tizenötezer dinár. Egy személy több épületben lehet épületgondnok, és ezáltal több jövedelemre tehet szert.

– Ami a képzéseket illeti, Szabadkán egyelőre szerb nyelvű képzéseket szervezünk, de ha igény mutatkozik rá, és legalább húsz-huszonöt személy jelentkezik, abban az esetben megszervezzük a magyar nyelvű képzést is. A szerb nyelvű képzésekre nyugdíjasok is jelentkeztek, főként olyan személyek, akik eddig is valamilyen feladatkört láttak el a lakóközösségben, csak eddig ingyen, ezentúl pedig már megfizettethetik szolgáltatásaikat. A professzionális házmesterek legkorábban az idén év végétől, legkésőbb jövő év elejétől látják majd el feladataikat. A képzésen építészeti, adminisztratív, pénzügyi és kommunikációs készségeket sajátítanak el a jövőbeli házmesterek – mondta beszélgetőtársunk.

A professzionális házmester szolgáltatási díját, a havi kétszázötven-háromszáz dinárt minden lakónak fizetnie kell, ellenkező esetben a kiróható bírságok ötezertől ötvenezer dinárig terjedhetnek. A professzionális házmesterek hatáskörére vonatkozó törvény értelmében a lakástulajdonosok kötelessége, ha vannak lakóik, bejelenteni azok adatait a házmesternek, ugyanis a lakás bérleti díjából származó bevétel adóköteles, és minden polgárnak szem előtt kell tartania, hogy a bérleti díjból adóznia kell.