2024. április 24., szerda

Néhány éven belül ismét fürödhetünk a Palicsi-tóban

Pénteken a Subotica-trans palicsi járatán Michell Rohmann németországi okleveles hidromérnök a Palicsi- és Ludasi-tó szanálásának tanácsadója, és Snježana Mitrović, a szabadkai Szabadegyetem Regionális Achus központjának a vezetője szórólapokat osztogatva a Palicsi-tó szanálására vonatkozó projektről beszélgettek a polgárokkal.

Zubelić Erika, Michell Rohmann és Marija Smiljanić a palicsi buszjáraton (Fotó: Paszterkó Erika)

Zubelić Erika, Michell Rohmann és Marija Smiljanić a palicsi buszjáraton (Fotó: Paszterkó Erika)

Nagyon fontos a polgárok tájékoztatása, hogy pontosan tudják, mi történik, és ezáltal támogathassák a projektet. Eddig a médián keresztül tájékoztattuk az embereket, most pedig úgy döntöttünk, hogy személyesen beszélgetünk velük, mert ezáltal lehetőségük nyílik kérdéseket is feltenni. Ily módon visszajelzést kapunk arról, mit gondolnak a projektről, beszélhetnek a kétségeikről, és arról is, mit szeretnének a jövőben a Palicsi-tóra vonatkozóan. A leggyakrabban, amikor szóba kerül a tó tisztítása, az emberek, eddigi tapasztalataik alapján, nem hiszik el, hogy ez a projektum megvalósulhat. A GIZ (Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet) a németországi hasonló tavak revitalizációs tapasztalatának átadásával bízott meg. A német kormány erre a projektumra 6,5 millió eurót biztosított. A projektum keretében félmillió euró az illetékes közvállalatokban dolgozó szakemberek edukációjára, valamint a tájékoztatásra van előirányozva – mondta el Michell Rohmann.

Snježana Mitrović elmondta, hogy a legfontosabb a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, hogy a szennyvíz a víztisztítóba és ne a Palicsi-tóba kerüljön. Palicson a helyi közösségben a helyiek nyolcvan százaléka támogatja a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését Palicson. Jelenleg a tó vizének átlátszósága tizenöt-húsz centiméter, három éven belül pedig egyméteres lesz. Nagyon fontos ezenkívül a védősávok kialakítása a mezőgazdasági földterületeknél, hogy a növényvédő szerek ne kerülhessenek a tóba. A védősávokon belül pedig kerékpárút és gyalogút kiépítésére kerül sor. A Palicsi-tó 2020-ra ismét a polgárok szolgálatában lesz, mint egykoron, amikor még a turisták és a helyiek Palicsra fürdőzni jártak.

– Ideje volt már befektetni a Palicsi-tó újraélesztésébe. Örömömre szolgál, hogy végre nemcsak papíron léteznek erre vonatkozó lépések, hanem már a pénzt is biztosította a német kormány, ez bizakodással tölt el – mondta Marija Smiljanić palicsi lakos.

– Tizenkét évvel ezelőtt még fürödtem a Palicsi-tóban, de már egy ideje a tó vize nem alkalmas fürdőzésre, emiatt más helyekre járunk fürödni – mondta el Zubelić Erika.

Vasárnap 18 órától a Szabadegyetem előcsarnokában az érdeklődők egy héten keresztül megtekinthetik majd a Palics múltja, jelene és jövője című kiállítást, a palicsi filmfesztivál keretében pedig ökológiai filmek vetítésére is sor kerül.