2024. március 29., péntek

Lehetőség a könyvtárnak

A Magyar Nemzeti Tanács lett a Kishegyesi Könyvtár társalapítója – Az egész Kárpát-medencét felölelő könyvtári hálózat alakul

Pénteken délelőtt a Kishegyesi Könyvtár épületében Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke aláírták a Kishegyesi Könyvtár alapítói jogainak részbeni átruházásáról szóló szerződést. Ennek értelmében az MNT ezentúl a könyvtár társalapítója. Az aláírási ünnepségen jelen volt Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke és Linka B. Gabriella, az MNT tagja.

Szűgyi István és Hajnal Jenő aláírják a társalapítói szerződést (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István és Hajnal Jenő aláírják a társalapítói szerződést (Lakatos János felvétele)

Az ünnepélyes aláírást követően Hajnal elmondta, hogy az MNT-nek 39 kiemelt jelentőségű kulturális intézménye van.

A mai napon a tizedik társalapítói szerződést írtuk alá. Ez arról árulkodik, hogy az elmúlt években újabb négy intézménnyel gazdagodott azok listája, akik fontosnak tartották, hogy társalapítói szerződéssel is megerősítsék a nemzeti tanáccsal való együttműködést. Ebben elsősorban a helyi önkormányzatok a partnereink, és természetesen a kiemelt kulturális intézmények. Itt most Kishegyesen azért is fontos ez az aláírás, mert ez a tizedik. Másrészt pedig azért, mert úgy gondoljuk, hogy ezeknek a kis könyvtáraknak a közös együttműködés, az MNT-vel való szoros kapcsolat, és itt a helyi önkormányzatokra is gondolok, azt jelenti, hogy egymást erősíteni tudjuk. Ez az elképzelés a magyar szellemiséget, a magyar könyvállomány bővítését és egy egész Kárpát-medencét felölelő könyvtári hálózat kialakítását is szolgálja. A szerződés Kishegyes számára ezeket a lehetőségeket is magában hordozza. Úgy gondolom, hogy itt Kishegyesen nemcsak a könyvtári állomány bővítését fogja ez jelenteni, hanem hamarosan olyan felújítások is esedékesek lesznek, amelyek ennek a közösségnek a javát szolgálják. Ez hitében, identitásában arra a felismerésre ösztönzi majd a közösség tagjait, hogy érdemes könyvtárba járni, érdemes magyar könyvet olvasni és magyarnak lenni – fogalmazott az MNT elnöke.

A társalapítói szerződés aláírása számos előnnyel és lehetőséggel jár Kishegyes község számára – mondta el a médiának Szűgyi István.

Örülünk, hogy társalapítói szerződést írtunk alá az MNT-vel, mert így az ő égiszük alatt tudunk működni. Ez azért jó, mert a könyvtárunk állománya is bővülni fog, de szóba kerültek épületfelújítások is. Ezzel a szerződéssel a nemzeti tanács vállalta, hogy könyvtárunk a felügyelete alatt működhet, és ezáltal a magyar kultúra megmarad és fejlődni fog. Az MNT támogatásának köszönhetően jobb lehetőségeink lesznek mindenféle rendezvény megtartására. A Kishegyes községben élő magyarok ezzel a szerződéssel egy nagy pluszt kaptak – fogalmazott Szűgyi, majd hozzáfűzte, hogy a könyvtárépületek felújítására vonatkozó elképzelések még nem körvonalazódtak pontosan, mert csak most írták alá a szerződést. A könyvtár mindhárom épületének, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen is, vannak olyan hiányosságai, melyeket hamarosan ki kell javítani. Az MNT ebben is partner lesz – véli a kkt elnöke. Szűgyi végül úgy fogalmazott, hogy a társalapító szerződés a lakosság számára is nagy előnyt jelent, hiszen a könyvtárállomány bővülésének elsősorban ők lesznek a haszonélvezői.