2024. április 26., péntek

Csonka gesztenyeóriás

Csókán egy öreg vadgesztenye megcsonkítása miatt kaptak hajba a szomszédok

Csókán a Boris Kidrič utcában Kikić Bari Lídia háza előtt áll egy hatalmas vadgesztenyefa, amelyet még Lídia apjának ükapja ültetett. A lassan növő gesztenye törzsének átmérőjéből arra lehet következtetni, hogy a termetes gesztenyefa kora meghaladja a száz évet, de lehet akár százötven éves is. Csókán hasonló méretű gesztenyéről nem tudnak, ezért ez a famatuzsálem megérdemelné, hogy legalább községi határozattal védetté nyilvánítsák mint kiemelt jelentőségű botanikai és esztétikai értékű növényritkaságot. Az oltalom alatt álló fákat sem kivágni, sem pedig megcsonkítani nem lehetne büntetlenül.

A frissen levágott ág kezeletlen csonkja (Gergely József felvétele)

A frissen levágott ág kezeletlen csonkja (Gergely József felvétele)

Kikić Bari Lídia eltörpül a hatalmas fa mellett (Gergely József felvétele)

Kikić Bari Lídia eltörpül a hatalmas fa mellett (Gergely József felvétele)

– Július 6-án Boros József szomszédom, amíg mi nem tartózkodtunk otthon, suttyomban megcsonkította a házunk előtt álló öreg gesztenyefát. Motorfűrésszel levágtak róla egy hatalmas ágat, amivel a lombkorona közel egyharmadát eltávolították. A levágott vastag ágat pedig feldarabolta és eltulajdonította, pedig az nem illeti meg, hiszen közterületen álló fát vágtak le. Három éve, amikor a községi illetékeseket megkértük, hogy metsszék meg a gesztenyefát, mert ránő a házunkra, akkor azt a kommunális vállalat emberei községi felügyelettel szakszerűen elvégezték, az ágak helyét vegyszerrel kezelték korhadás ellen. A levágott faanyagot pedig jótékonysági célra tüzelőnek elvitték. A mostani vandál csonkítást önkényes módon hajtották végre, a közterület-fenntartó tudta nélkül, más háza előtt, és még a faanyagot is kisajátították – panaszolta Lídia, aki a rendőrségtől az önkormányzatig több intézménynél is panaszt tett a gesztenyecsonkítás miatt.

A községi kommunális felügyelőség jegyzőkönyvet készített az esetről, és megvizsgálják annak lehetőségét, hogy esetleg jogi útra tereljék az ügyet, bár erre kicsi az esély, mivel a gesztenyefát hivatalosan még nem nyilvánították védetté.

Az „önkényeskedő” szomszéd állítólag azért nyúlt fűrészhez, mert az elmúlt időszak viharos széllel kísért zivatarai már letörtek egy darabot a házukat évek óta veszélyeztető ágból, és félő volt, hogy a hatalmas faág rádől a kapura vagy a tetőre. Az önkormányzattól korábban, már két éve kérték, hogy vágják le a veszélyessé vált ágat, de ez mindeddig nem történt meg.