2024. április 19., péntek

Felújítják a Sloboda öltözőit

A bácskossuthfalvi fociklub helyiségei augusztus közepére születnek újjá
A bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgóklub épületei (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgóklub épületei (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Teljes egészében felújítják az 1919-ben alakult – két év híján 100 éves – bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgóklub öltözőit és irodáját. A munkálatok a Rekreációs Központ mögötti, három helyiségből álló épületegyüttest érintik. A várhatóan még egy hónapig tartó felújítás, magyarországi állami támogatásnak köszönhetően, a topolyai labdarúgóklubon keresztül bonyolódik le. A három, egyenként 97 négyzetméteres épület munkálatait a kikindai SZRIGR Gradina Építkezési Vállalat végzi. Első lépésben a tetőszerkezet hibáit javítják ki, majd új cserépborítást kapnak az épületek. Vagyis a csupasz falakon kívül minden megújul – tudtuk meg Vera Bogojevićtól, a rekonstrukciós munkálatok műszaki felelősétől.

– Az öltözők valamivel alacsonyabban vannak, mint maga a pálya, ezt a nagyobb esőzések alkalmával gondot okozó nem kis hátrányt is kiküszöböljük a munkálatokkal. Ezzel egyidejűleg az ivóvízhálózat és a szennyvízelvezető rendszer csöveit is kicserélik, szigetelik a falakat, illetve új csempeburkolat kerül fel. Ezután új berendezéseket építünk be a régi és az újonnan kialakított-leválasztott helyiségekbe, valamint teljes mértékben felújításra kerül az épület villanyvezeték-hálózata is. Emellett a nyílászárók is ki lesznek cserélve – mondta el Bogojević.

A rekonstrukció a tetőszerkezet felújításától a belső helyiségek újjáépítéséig terjed, de ez nem korlátozza a csapatot a felkészülésben – tudtuk meg Szűcs Szilárdtól, a bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgóklub elnökétől.

Szűcs Szilárd, a bácskossuthfalvi SLK elnöke és edzője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szűcs Szilárd, a bácskossuthfalvi SLK elnöke és edzője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Amikor felépült az általános iskola épülete, azzal egyidejűleg kapott új helyszínt a falu labdarúgópályája is. Az öltözők, az irodahelyiség és a gondnoki lakás az 1970-es évek elején épültek, mára, lassan 50 év távlatából, az idő múlása erősen meglátszott a helyiségeken. Falunkban körülbelül 35 gyermek látogatja az edzéseket Balog Sándor vezetésével, és nagyjából 20 felnőtt labdarúgónk van, akikkel én foglalkozom. A focistáink főleg helybeliek, de pacsériak és topolyaiak is játszanak a csapatunkban. Bácskossuthfalván nagyon népszerű egyébként a kispályás foci is, egy évben alkalomtól függően legalább két ilyen jellegű tornát is szervezünk, a környező települések bevonásával. A mérkőzések szezonját újult erővel a topolyai-verbászi-hegyesi és szenttamási csapatokat tömörítő ligában kezdjük meg alkalomadtán. Habár az építkezés miatt még körülbelül egy hónapig használhatatlanok lesznek az öltözőink, nemsokára meg kell kezdenünk a felkészülést, hiszen a mérkőzések a nyár végével startolnak. Terveink szerint a heti négy betervezett edzés mellett, amíg az öltözők erre nem állnak készen, idegenben mérkőzünk – tette hozzá Szűcs Szilárd, a Sloboda Labdarúgóklub elnöke, a felnőtt csapat edzője.

A bácskossuthfalvi labdarúgópálya, illetve a hozzá tartozó ingóságok jelenleg a PIK Moravica vállalat tulajdonát képezik. Az épületek felújítási munkálatai előzetes számítások alapján körülbelül 80 ezer euróba kerülnek, és várhatóan augusztus közepére készülnek el.