2024. április 24., szerda
TENISZ, WIMBLEDON

Čilić a döntőben

A horvát Marin Čilić lett a wimbledoni torna első döntőse, mivel tegnap négy játszmában győzte le az amerikai Sam Querrey-t. Čilić másodszor játszhat döntőt a nagy tornákon, 2014-ben ugyanis megnyerte a US Opent, amikor az elődöntőben Roger Federert múlta felül. Az első játszmában nem volt breaklabda, Querrey pedig a rövidítést 1:4-ről fordította meg. A másodikban a horvát jobb volt, és a negyedik breaklabdát használta ki. A harmadik elején breaket váltottak, majd Čilić nyerte a rövidítést. A negyediket Querrey kezdte jobban, de a horvát ledolgozta a 2:4-es hátrányt, majd beakkel nyerte meg a színvonalas elődöntőt.

Az elődöntő másik meccsén a hétszeres londoni bajnok Federer a cseh Tomáš Berdychhel játszott. A Wimbledonban ma 15 órakor kezdődő női döntő befejeztével vagy Venus Williams ünnepli a nyolcadik Grand Slam-győzelmét, vagy Garbiñe Muguruza a másodikat. Venus 9 év után lehet újból nagy torna bajnoka, míg a 14 évvel fiatalabb spanyol a Roland Garroson tavaly aratott sikerét ismételheti meg. Venus London ötszörös bajnoka, Muguruza, noha a fű a leggyöngébb talaja, 2015 után másodszor játszik döntőt. Akkor Serena Williamstől kapott ki, most pedig az idősebb testvérnek vághatna vissza. A mérleg 3:1 Venus javára, egyetlen idei meccsüket azonban Rómában a spanyol nyerte.

Györe Lászlóra ráfért egy rövid meccs. A zentai teniszező tegnap az olasz Salvatore Carusót győzte le két játszmában, és bejutott a perugiai elődöntőbe. Györe az első játszma elején háromszor is elnyerte ellenfele adogatását, és fél óra után jutott vezetéshez. A második szett sokkal egyenrangúbbnak indult, mi több, a zentai két breaklabdával is szembesült. 5:5-ig az adogatók nem inogtak meg, ekkor Györe negyedszer is elnyerte az olasz adogatását, és 84 perc alatt be is fejezte a csatát. Györe, aki a ranglistán feljut a legjobbját jelentő 115. pozíció tájára, ma az elődöntőben vagy a kilenc évvel idősebb spanyol Marcel Granollersszel, vagy a 7 évvel idősebb francia Gleb Saharovval mérkőzik.

Dušan Lajović legyőzte Båstadban az argentin Facundo Bagnist, és ma a challenger döntőjében annak honfitársával, Leonardo Mayerrel találkozik.

Serena helyettese

Ha nincs Serena, Venus is megteszi, mondanák teniszberkekben. Venus Williams júniusban betöltötte a 37-et, ma pedig döntőt játszik Wimbledonban. Reálisan nézve meglepetés ez, hisz ebben a korban nő már 109 éve nem nyerte el a trófeát a tenisz leghíresebb szentélyében. Ez lesz a tizenhatodik döntője a nagy tornákon, hetet megnyert, nyolcat elveszített, Londonban pedig hatodszor diadalmaskodhat. Ehhez ugyan Garbiñe Muguruzának is lesz egy-két szava, a tapasztalat és a hagyomány azonban Venus mellett szól. A nyolc döntős vereségéből ugyanis csak az elsőt – 17 éves volt akkor – nem húgától, Serenától szenvedte el, hanem Martina Hingistől, a hét győzelme közül pedig csak kettő volt Serena ellen. Éppen a legutóbbi 2008-ban Wimbledon zöld füvén. Mivel Venus januárban Melbourne-ben is döntős volt, tegyük hozzá, hogy 2003 óta először jutott egy évben két nagy döntőbe.

Eredmények

WIMBLEDON. – A férfitorna elődöntőjében: Čilić–Querrey 6:7, 6:4, 7:6, 7:5.

PERUGIA. – A challenger negyeddöntőjében: Györe–Caruso 6:2, 7:5.

BÅSTAD. – A challenger elődöntőjében: Lajović–Bagnis 7:6, 6:3.