2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Erősített a Fradi, éremesélyes lehet a Puskás Akadémia

Héthetes nyári szünet után ismét rajtol a magyar NB I.

Hét hét pihenő jutott a magyar labdarúgó NB I. csapatainak a pihenésre a nyáron, a május 27-ei, utolsó fordulót követően ugyanis szombaton megkezdődik az OTP Bank Liga 2017/2018-as idénye. A kieső MTK és Gyirmót helyét a Balmazújváros és a Puskás Akadémia vette át, utóbbiról azt tartják, az aranyéremre is esélyes lesz, igaz, ehhez nem kellett túl sok játékost kinevelnie.

De haladjunk sorjában! A bajnok Budapest Honvédnál a legnagyobb változást az edzőcsere jelentette, Marco Rossi ugyanis köszönte szépen, és nem kért a folytatásból. Mindezt George Hemingway klubelnök úgy tálalta, hogy az olasz edző februárban jelezte távozási szándékát, ugyanis erősebb bajnokságban dolgozva több pénzt szeretett volna keresni. Rossi erre válaszul Facebook-oldalán közölte: csupán egy illetlen ajánlatot utasított vissza.

Nem anyagi okok miatt távoztam. Sosem kértem mást, csak egy jó szakmai tervet, a számat sohasem hagyta el összeg vagy kérés. Egyszerűen elutasítottam egy illetlen ajánlatot: egy egyéves szerződést, ugyanazokkal a számokkal, mint az előző két idényben” – írta. És hogy igaza lehetett, a lépése is igazolta, hiszen Dunaszerdahelyre távozott, és nem valószínű, hogy a szlovák élvonalban annyival nagyobb összegekért dolgoznának edzők, mint Magyarországon.

Az új edző, a holland Erik van der Meer nem forgatta fel a piacot, a játékoskeretben extra változás nem történt. Távozott két kölcsönjátékos, Balázs Zsolt (ZTE) és Zsótér Donát (Újpest), valamint Hajdú Ádám, Hidi Patrik, Dušan Vasiljević és Vernes Richárd, érkezési oldalon a brazil

Danilo (Dibba al-Fudzsaira – Egyesült Arab Emírségek) és Pölöskei Zsolt (Videoton) a két említésre érdemes ember.

A Videoton csapatánál Henning Berg belebukott az ezüstérembe, a helyére egy szerb szakember, Marko Nikolić érkezett. A 37 éves edző korábban a Radot, a szerb U18-as válogatottat, a Vojvodinát és a ljubljanai Olimpiját irányította, a legnagyobb sikereket azonban a Partizannal érte el, amelyet az előző szezonban bajnoki aranyéremhez és kupaelsőséghez segített. „Tizenhét éve dolgozom profi edzőként, az elmúlt négy szezonban olyan csapatoknál dolgoztam, ahol nagy célok voltak, és trófeákért küzdöttünk. A Vidi is egy ilyen klub, szeretnék vezetőedzőnként mindent megnyerni Székesfehérváron, amit csak lehetséges” – nyilatkozta.

A keret egyelőre nem vált bombasztikussá, bár igazán nagy erősítésnek az számít, hogy az edző érkezésével a két szerb támadó, Danko Lazović és Marko Šćepović is maradt. Nem valószínű, hogy Bolla Bendegúz (MTK), Mocsi Attila (Győr), Szabó Bence (Puskás Akadémia) vagy Tamás Krisztián (Gyirmót) alapjaiban rengeti meg a csapat szerkezetét, mint ahogy Pölöskei Zsolt (Honvéd) és Simon Ádám (Haladás) távozása sem lesz sorsdöntő.

Hogy a Vasas meg tudja-e majd ismételni a tavalyi bravúrt, nem tudni, de az biztos, hogy a nyári gyanúsítgatások nem tettek jót a csapatnak. A felkészülés során az együttes 0:3-ról fordított 4:3-ra a Sturm Graz ellen, majd jött az Európa-liga selejtezője, ahol idegenben a 88. percben 3:1-re vezetett, végül 4:3-ra kikapott a Beitartól. Ezek után nehéz lesz nem sanda szemmel figyelni az angyalföldieket – noha simán lehet, hogy a véletlenek szerencsétlen összjátéka a két fura eredmény. A tavalyi keretből Korcsmár Zsolt távozott (Midtjylland), érkezett viszont három légiós. A szlovák Ľuboš Kamenár (Śląsk Wrocław) és a cseh Jan Šimůnek (Dukla Praha) mellett Vít Beneš lehet az év melléfogása. A Jablonectől szerződtetett játékosról ugyanis kiderült, csupán egy veséje van, így a magyar szabályok értelmében nem kaphat sportorvosi igazolást. Már az meglepő, hogyan lehet kellő körültekintés nélkül valakit szerződtetni, de az igazi fordulat az lenne, ha a Vasas lobbija célba érne, és Beneš egyedi elbírálás alapján játékengedélyt kapna.

A Fradinál egyelőre az a nagy öröm, hogy egy kört már ment a csapat a nemzetközi kupában, hiszen tavaly az albán Partizani Tirana gyorsan elbúcsúztatta a BL-ben. Ezúttal az Európa-ligában a lett FK Jelgava ellen sikerült a továbbjutás. A csapat papíron valóban erősödött, hiszen érkezett Bőle Lukács (CSM Iasi), Fernando Gorriarán (River Plate), Otigba Kenneth (Heerenveen), Priskin Tamás (Slovan) és Rui Pedro (CSZKA Szófia), sőt a hírek szerint az új balhátvéd a Figueirense játékosa, a legutóbb kölcsönben a török Gaziantepsporban szerepelt Marcos Pedroso lehet. Vladan Čukić sokadszorra is visszavonult, Emir Dilaver a Lech Poznańhoz, Oliver Hüsing a Rostockhoz, Michal Nalepa a Lechia Gdańskhoz, Florian Trinks a Chemnitzerhez, Radó András a Puskás Akadémiához igazolt.

Ha már szóba került a felcsúti újonc: a Puskás Akadémia ezúttal sem az utánpótlásra építene, hanem nagybevásárlást tartott, és a szakemberek az NB I. egyik titkos esélyesének tartják. Radón kívül olyan ismert játékosok érkeztek, mint Balogh Balázs, Jonathan Heris (mindkettő Újpest), Ulysse Diallo (Mezőkövesd), Patrick Mevoungou (DVTK), Osváth Attila (Vasas) vagy Poór Patrik (MTK), friss húsnak a szlovén Kopertől igazolt horvát Ivor Horvat számít.

Az Újpest három egykori játékosát – Litauszki Róbertet, Nagy Dánielt és Simon Krisztiánt – is hazacsábította, míg a Debrecen a bécsi Rapid szlovák válogatott kapusát, Novota Jánost szerződtette.

Az 1. forduló programja

Július 15., szombat: Paks–Újpest (18 óra), Debrecen–Mezőkövesd (18 óra), Honvéd–Haladás (20.30).

Július 16., vasárnap: Vasas–Diósgyőr (17 óra), Videoton–Balmazújváros (17 óra), Ferencváros–Puskás Akadémia (17 óra).