2024. április 24., szerda

Csökken a katolikus hívek száma Bosznia-Hercegovinában

Társadalmi, politikai és gazdasági problémák miatt egyre csökken a katolikus hívek száma Bosznia-Hercegovinában, és ha a tendencia így folytatódik, akkor rövidesen alig lesz keresztény lakosa a balkáni országnak - figyelmeztetett Vinko Puljić bíboros vasárnap a boszniai katolikus püspöki konferencia záró napján a Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint.

A bíboros szerint "az országban olyan gonosz stratégiát folytatnak, amelynek célja, hogy gyűlöletet szítson és elhallgattassa az egyházat".

Franjo Komarica, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság fővárosának, Banja Lukának a püspöke is hasonló aggodalmának adott hangot. Komarica szerint "komoly nemzetközi beavatkozás" nélkül a katolikusok hamarosan teljesen eltűnhetnek Bosznia-Hercegovinából. A püspök nem pontosította, hogy milyen beavatkozásra gondol.

A balkáni államban a társadalmi és etnikai feszültségek mellett elsősorban a magas - mintegy 40 százalékos - munkanélküliség okoz gondot. Számos család és gyermek él nyomorúságos körülmények között, rengetegen döntenek úgy, hogy inkább elhagyják az országot.

A boszniai katolikus egyház ezért is szorgalmazza, hogy a katolikus Caritas tovább erősítse humanitárius tevékenységét Bosznia-Hercegovinában.