2024. március 29., péntek

Martin Schulz: meg kell teremteni az európai egyesült demokráciák politikai unióját

Az EU továbbfejlesztésével meg kell teremteni az "európai egyesült demokráciák politikai unióját" - hangoztatta vasárnap Berlinben Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje.

A Németország és az EU jövőjéről készített tervét ismertető beszédében hangsúlyozta, hogy az európai nemzetállamok hosszabb távon is fennmaradnak, és az EU nem lehet "Amerikai Egyesült Államok európai földön", de többnek kell lennie a nemzetállami érdekek "legkisebb közös többszörösénél".

Olyan EU-ra van szükség, amely "kiegészíti a nemzetállamokat ott, ahol azok határaikba ütköznek", köztük a klímaváltozás és a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a migráció ügyében, amellyel még Németország sem tud egyedül megbirkózni.

Azonban új "eszközöket" is ki kell alakítani, hogy az EU érvényesíthesse a demokrácia, a jogállamiság és az igazságosság elveit - húzta alá Martin Schulz.

Így jön létre az "európai egyesült demokráciák politikai uniója", amely "a szabadság, a biztonság, a jólét és a jog uralmának legnagyobb térsége lesz az egész világon".