2024. április 23., kedd

Nem kímélni kell, hanem karbantartani

Egyre többen térnek be a Caritas Szabadka kerékpárjavító műhelyébe

Egy régóta dédelgetett álom öltött formát a kerékpárszerviz révén, hiszen a Caritas Szabadka vezetősége már jó ideje fontolgatta, hogy egy szociális vállalkozást indít, mely amellett, hogy kezdetben egy, idővel két személynek is egzisztenciát teremt, a szerviz által megvalósított nyereséget a rászorulók megsegítésére és a szervezet működtetésére tudná fordítani, ami sokban megkönnyítené a munkáját.

A bevételt jótékonysági célra fordítják, de kedvezményes a szolgáltatás ára is (Magyar Lívia felvétele)

A bevételt jótékonysági célra fordítják, de kedvezményes a szolgáltatás ára is (Magyar Lívia felvétele)

Ric Gábor, a Caritas Szabadka igazgatója elmondta, tavaly végre adódott a lehetőség, hogy a szociális vállalkozás ötletét meg is valósítsák, hiszen nyertek az Olasz Püspökkari Konferencia pályázatán, melyet a meglévő szociális vállalkozások kibővítésére és újak létrehozására írtak ki, és az előkészületek után május végén megnyitották a Caritas Servist, mely minden munkanapon 7 és 15 óra között, szombaton pedig 8-tól 12 óráig tart nyitva.

– Egy ilyen szociális vállalkozás nekünk is új dolog, és az embereknek is meg kell ismerkedniük azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez rejt. Reméljük, hogy sokan

felismerik egy ilyen vállalkozás fontosságát, és ha már úgyis javíttatni kell a kerékpárjukat, akkor a Caritas Servishez fordulnak, s így közvetett módon a rászoru lókon is segítenek – mutatott rá Ric Gábor. Azelőtt ezen a címen úgyszintén kerékpárjavító műhely működött, ezért is döntöttek úgy, hogy ugyanezen a helyen indítják be a vállalkozást, hiszen a környékbeliek a korábbi években megszokták, hogy van a közelükben egy műhely, másrészt pedig a városnak egy olyan pontjáról van szó, ahol munkába menet nemcsak a Vasutas településen élők, hanem a makkhetesiek és sok környékbeli ember is a szerviz mellett halad el nap mint nap, sőt a közelben van egy iskola is, így a kerékpárral közlekedő diákok is növelik a kerékpáros forgalmat.A Caritas Servis kerékpárjavító mestere Cérna Zoltán, aki egykoron kerékpárversenyző volt. A versenyekre való felkészülés és a versenyek alatt sokszor előfordult, hogy neki magának kellett megjavítania a kerékpárját, és a későbbiekben is foglalkozott biciklik javításával, így maga a munka nem idegen a számára, de mint hozzátette, bátorság kellett ahhoz, hogy elvállalja ezt a munkát, hogy egyedül vezesse a műhelyt és javítsa a bicikliket.

– Nem sok kerékpárjavító mester van Szabadkán, és amikor felkértek erre a munkára, sokáig gondolkodtam rajta, hogy merjem-e vállalni, hogy meg tudok-e önállóan birkózni mindazzal, amivel majd találkozni fogok. Nagyon hamar kiderült számomra, hogy már sokkal korábban bele kellett volna vágnom. Úgy érzem, mindenki jól járt ezzel a vállalkozással, és ahogy múlik az idő, egyre többen jönnek be a műhelybe, az emberek most már egymásnak ajánlják a szervizt, s ahogy észrevettem, elégedettek a munkámmal. Szinte mindenféle javítást, felújítást vállalok, legyen az lyukas gumi, csapágycsere vagy egy kosár felszerelése. Természetesen volt olyan munka, amit visszautasítottam, a legújabb, hidraulikus fékkel ellátott kerékpárok javítására még nem vagyok felkészülve, de persze folyamatosan igyekszem tanulni, fejleszteni magam, és az sem mellékes, hogy az ember kreatív legyen, így több szerszámot magam készítettem el, és tegnap például egy olyan kerékpárt hoztak be, ami prototípusként készült el, és ezt a hibrid kerékpárt át kellett alakítanom klasszikussá. Nem lehetett megcsinálni, a végén mégis megoldottam – mesélte mosolyogva a kerékpárjavító mester.

Cérna Zoltán (Magyar Lívia felvétele)

Cérna Zoltán (Magyar Lívia felvétele)

Az általános szerszámok, mint a kulcsok, fogók, kalapács, satu, csavarhúzó mellett sok speciális szerszámot, láncbontót, kazettás racsnit, feszítőket, lehúzó és nyomó szerszámokat, kónuszkulcsokat is beszereztek a munkához, és persze Cérna Zoltán is készített néhányat az elmúlt hetek során, aminek jó hasznát veszi egy-egy különlegesebb kerékpár javításánál. Amikor arra lehetőség van, akkor megjavítja az adott alkatrészt, de előfordul, hogy valamit le kell cserélni újra. Ez sem probléma, hiszen alkatrészeket is tartanak és árulnak a műhelyben, arra is lehetőség van, hogy a vevő hozzon alkatrészt, amit a mester beszerel, de még arra is, hogy a vevő itt megvegye a szükséges alkatrészt, amit aztán ő maga otthon beszerel, vagy ha van valamilyen speciális igénye, akkor külön megrendelik a számára. Szóval mindenféle kombináció szóba jöhet.

– Nagyon odafigyeltünk arra, hogy olyan munkadíjat szabjunk meg, ami az emberek pénztárcájának még elfogadható, ugyanakkor a műhely is nyereségesen tudjon működni, így árak tekintetében nem térünk el a többi szerviz munkadíjától, illetve igyekeztünk olyan alkatrészeket beszerezni, amelyek minősége még elfogadható és megfizethető is. Tehát nem a legolcsóbb alkatrészeket tartjuk raktáron, mert azokkal senki sem lenne elégedett, de a legdrágább és legminőségesebb darabok beszerzésének sincs értelme, mert nincs, aki megvenné. Legtöbbször lyukas gumi miatt térnek be a műhely be, naponta több ilyen munkám is van, néha elég csak megragasztani, ami 15–20 percet vesz igénybe, máskor új belső-külső gumit kell feltenni, és ilyenkor nagyjából egy órát kell várni, hogy elkészüljön a munka. Főleg régi, öreg kerékpárokat hoznak be a szervizbe, s ez is jól mutatja, hogy az emberek milyen anyagi körülmények között élnek, de természetesen vannak újabb, modern, esetenként különleges kerékpárok is. A titka azonban mindegyiknek ugyan az: nem kímélni kell a kerékpárt, hanem rendszeresen karbantartani és akkor sokáig kiszolgálja a tulajdonosát – intett a műhely mestere.

A munkadíj 100 dinártól 1600 dinárig terjed. Például egy gumiragasztás ára 200 dinár, az új belső gumi 280 dinár, melynek beszerelése további 100 dinár. Ha láncot kell cserélni, akkor az új lánc ára mellett a munkadíjért 100 dinárt kell fizetni, egy szajla 50 dinár, melynek felszerelése és beállítása további 200 dinár, egy váltócsere vagy az ülés felszerelése 100 dinár, a kerékcentrírozás 400 dinár, a legdrágább pedig a kerékpár teljes átkenése, ami 1600 dinárba kerül, ugyanis ehhez az egész biciklit szét kell szedni majd újra összerakni. A műhelyben a kerékpárok szervizelése mellett kórházi ágyak, tolószékek, járókák kerekeinek javítását is végzik.