2021. január 19., kedd
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Köszönet

Minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A mondás eredete homályos. Állítólag 1946-ban írták le egy amerikai lapban, de akkor már széles körben ismert és használt idézetnek számított. Mint minden mondás, ez is túlzó és leegyszerűsítő, ám számtalan példa bizonyítja, hogy van benne igazság.

Ugyanakkor felvethető: ki is számít sikeres férfinak? Itt sem lehetséges megegyezni, hisz van, ahol sikeres, akinek két tevéje van, másutt ehhez dollármilliók kellenek, vagy például az, hogy az illető szinte minden héten tudjon egy-két gólt rúgni.

Egy biztos – ezt Anton Csehov írta le – a nők sosem bocsátják meg a sikertelenséget. Idézem ezért Sacha Guitry francia színészt és írót is, aki szerint sikeres az a férfi, aki többet tud keresni, mint amennyit a felesége képes elkölteni. Amiből adódik, sikeres az a nő, aki ilyen férfira rátalált.

Figyelembe véve a fentieket, Roger Federer svájci teniszezőt sikeres férfinak tekinthetjük. Jobban ütögeti a labdát, mint bárki más a sportja történetének során, sokszorta többet keresett, mint amennyit bárki képes elkölteni, és a napokban be is vallotta, hogy ez csakis azért sikerült, mert mögötte egy nő, a felesége, Mirka állt.

Sosem volt vitás, hogy így igaz. De nem oly módon, hogy Mirka szerény háziasszonyként a háttérbe húzódott, nehogy megzavarja sikeres férjét a győzelmek és a pénzkeresés alkalmával. Nem, ő aktív részese Federer sikerességének. Ő irányította tudatosan a szálakat 2000 óta, amikor Sydney-ben az olimpián megismerkedtek. Ő látta meg elsőként a lehetőséget a 19 éves elkényeztetett fiúban, ő építette ki a háttérben a hihetetlen méreteket öltött reklámhadjáratot, ő tervezte meg minden fontos lépését, de mindezzel sosem kérkedett. Federer imázsa Mirka precíz tervei alapján épült, hosszú távú programként, hisz gondja volt rá, hogy sokáig tartson, és tart még a mai napon is, annak veszélye nélkül, hogy Federernek Csehov szavaitól kellene rettegnie.

Federer tulajdonképpen nem tehetett mást, mint hogy nyilvánosan is köszönetet mondjon. Biztosan ismeri annyira saját magát, hogy megértette, Mirka nélkül nem létezne a ma ismert Federer. És azt is, hogy mindkettőjüknek így a legjobb. Federer teheti a maga dolgát, gyakorlatilag semmi másról nem kell gondot viselnie, mert van valaki, aki százakat alkalmazott, hogy azt megtegyék helyette, és ő maga is sokat tesz, hogy megvalósítsa álmait a felfogásainak megfelelő szép életről, hogy családot alapítson, amelyben mindenki gondtalanul élhet, mert ő irányítani képes az egészet.

Guitry mintha a jövőbe látott volna, amikor szellemesen megfogalmazta a sikeres férfi és nő meghatározását.