2024. április 25., csütörtök

Beskonačni zahtevi Brisela

Pal Velner, državni sekretar u Ministarstvu pravde, tvrdi da se u parlamentarnoj proceduri Evropske komisije u slučaju kvote, ne poštuje prekršajni postupak protiv država članica. Stav odbora se „poklapa sa voljom Đerđa Šoroša“, koji traži da Brisel prihvati njegov plan o migracijama - naglasio je.

- Državni sekretar je u četvrtak u Budimpešti na konferenciji za novinare rekao da je pokrenut postupak protiv Mađarske od strane organa iz EU, zbog toga što je mađarski stav najistaknutiji po tom pitanju, a takođe su sproveli i tužbu. Pal Velner je istakao da nekoliko država članica nije uspelo da ispuni obaveze po pitanju prijema migranata. One uopšte ne prihvataju migrante, a ako ih i prime svega 11,8 posto njih zadrži. Apsolutno neprimenljiva odluka je doneta u Briselu.

Rekao je da je Mađarska do 13. jula trebala da da odgovor Uniji zbog čega nije u skladu sa odlukom. U odgovoru je na listi bilo deset pravnih argumenata o tome zbog čega država nije obavezna da se povinuje odluci. Mađarska je dobila rok od četiri nedelje da ponudi odgovor, umesto uobičajena dva meseca - dodao je.

Državni sekretar smatra da se stav Brisela „poklapa sa voljom Đerđa Šoroša“, koji želi da Brisel prihvati njegov migracioni plan. Istakao je da su mađarski birači izrazili svoje mišljenje o ovom pitanju na referendumu i na nacionalnim konsultacijama. „Mi smo svesni toga šta ljudi misle, zašto se vlada protivi kvoti. Ni po koju cenu ne želimo da nam se nameće kvota o migrantima niti želimo bilo kakav oblik kolonizacije“- istakao je Pal Velner.