2024. március 29., péntek

Mint a madarak

El-Hassan Róza a közép-kelet-európai kortárs művészet talán legizgalmasabb alkotója. Rajzain, építészeti jellegű skiccein víziókat és utópisztikus ötleteket jelenít meg, ahogyan az utóbbi években készített installációin is, amelyek releváns példái a globális tömegmigrációról, a Közép-Keleten történő ökológiai katasztrófákról való gondolkodásnak, de általuk az olcsó ökodizájn fenntartható gyakorlatának népszerűsítésére is törekszik.

Művészeti tevékenysége által nyíltan elköteleződött a Magyarországon élő, veszélyeztetett közösségek mellett, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy kikísérletezze és alkotásaiba beépítse a tradicionális és archaikus kreatív tudást, például a különféle vesszőfonási módokat, melyek révén egy gazdasági modell létrehozását is megkísérli. El-Hassan Róza az utóbbi években Európa-szerte rendezett kiállításokat, amelyek az együttérzés architektúrája ötletén alapulnak, a művészeti aktivizmus, a szolidaritás és az ökodizájn témáit dolgozzák fel, ezek a fogalmak pedig a művész különféle jellegű, megszállott aktivizmusának jellemzésére is használhatóak.

A szír és magyar gyökerekkel rendelkező alkotó Mint a madarak (Kao ptice) címet viselő első, önálló újvidéki kiállítása ma este 20 órakor nyílik meg a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában. A cím arra a mélyről jövő hitre mutat rá, amellyel El-Hassan a természet jelentőségét szemléli: hogyan szerezhető meg az emberi létről alkotott alapvető tudás, hogyan őrződik meg az állati viselkedés logikája és a túlélés stratégiája, hogyan használták az új ötletek kimeríthetetlen skáláját a globális kihívások megoldására. A kiállítótér középpontjában a vidékünkön hagyományos, organikus anyagokból, nádból, vesszőből, sárból készült épületkonstrukció található, amely utal a madárfészkek kaotikus felépítését vizsgáló rajzaira. Ezek olyan funkcionális objektumok, amelyeket állatok készítenek, és amelyek egyidejűleg reprezentálják a különböző pszichés állapotokat. Mostani kiállításával El-Hassan Róza összekapcsolja korábbi, nagyméretű in-situ fali rajzait és a komplex organikus felépítményeket, továbbá a társadalmi elköteleződésről tanúskodó építészeti kísérleteit, ezáltal egy változékony harmóniára tesz szert, amely egyesíti az ősi szír és a modern építészet esztétikai és funkcionális értékeit.

El-Hassan Róza kiállítása mától augusztus 13-áig látogatható.