2024. április 20., szombat

A Gyöngybagolyvédelmi Program eredményeiről

Tizenöt év után a topolyai Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templomban is volt költés

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület tevékenységi körébe tartozó Gyöngybagolyvédelmi Program során az egyesület aktivistái költőládákat helyeznek ki gyöngybaglyok részére, az arra megfelelő épületekben. A későbbiekben pedig évente ellenőrzik, hogy a madarak elfoglalták-e a költőládákat, hány fiókát sikerült kikölteniük. Továbbá ezeket a ládákat tisztítják, karban tartják és szükség esetén lecserélik, vagy áthelyezik.

A nyílt nap csapata

A nyílt nap csapata

Ennek a szokásnak megfelelően az egyesület tagjai idén is megejtették az ellenőrző körútjaikat, melyek június végén és július elején zajlottak. A többnapos ellenőrzések során ellátogattak a Topolya, Kishegyes, Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta és Ada községekben kihelyezett költőládákhoz. Az ellenőrzések mellett nyílt napra is sor került.

A Gyöngybagolyvédelmi programot és a nyílt napot az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke, Harkai Ákos ismertette:

– Egyesületünk 2008-ban indította be hivatalosan a Gyöngybagolyvédelmi Programot, ami abból áll, hogy megfelelő helyekre mesterséges költőládát helyezünk ki, valamint ezeket tisztán tartjuk, és ellenőrizzük is. A gyöngybagoly elég ritka, emellett viszont hasznos, hiszen főként rágcsálókkal táplálkozik. Fennmaradását és sikeres szaporodását igyekszünk támogatni a Gyöngybagolyvédelmi Program keretén belül kifejtett tevékenységünkkel. Már az elmúlt években is szerveztünk nyílt napot, így az idén sem szerettük volna kihagyni. A nyílt nap lényege, hogy az érdeklődő felnőttek és gyerekek úgymond kézközelből megismerhették a gyöngybaglyot, akár meg is foghatták, és megfigyelhették a szembeötlő különbségeket a hímek és tojók, valamint a felnőttek és a fiatalok között. Ezen kívül mutattunk nekik gyöngybagolyköpeteket, amelyekben rágcsálók csontjait találtuk. A nyílt napra a Bajsán kihelyezett költőládánál került sor. Ez a költőláda már hat éve foglalt, és hat éve mindig van benne költés. Ezért szinte biztosak voltunk benne, hogy idén is láthatnak itt fiókákat az érdeklődők. Gyerekek és felnőttek is részt vettek a nyílt napon. Kifejlett fiókákat láthattak, valamint megnézhették, hogyan is zajlik a gyöngybagolyfiókák tudományos célú gyűrűzése, és a biometriai adatok felvétele. A tapasztalat azt mutatja, hogy van érdeklődés a nyílt nap iránt, ezért jövőre is meg fogjuk szervezni.

A Gyöngybagolyvédelmi Program eredményeiről Sihelnik József, az Arcus Környezetvédő Egyesület titkára, a program koordinátora nyilatkozott:

Jelenleg tizenkilenc kihelyezett költőládát tartunk számon, amelyek Topolya, Kishegyes, Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta és Ada községekben vannak kihelyezve. A tizenkilenc költőládából háromban volt költés az idén, de több költőládában találtunk az ellenőrzések során köpeteket, illetve zsákmányállatok maradványait, ami arra enged következtetni, hogy a gyöngybagoly felfedezte, számon tartja a költőládát, és várható, hogy belekölt a jövőben. Ilyen például a gabrići költőláda, melynek kihelyezésekor már a gyöngybagoly pár túl volt a költésen, viszont azóta bejárnak a ládába, és várható, hogy a jövő évben már oda rak tojásokat a tojó. Az idei évben tehát három költőládánkban volt költés. Érdekessége, hogy a Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templomban tizenöt évvel ezelőtt helyeztük ki az első költőládát, próbaképp, amikor még el sem indult a Gyöngybagolyvédelmi Program. Idén volt benne az első költés. Négy fiókát nevel a pár. A bajsai költőládában hat éve folyamatosan van költés. Idén öt fiókát találtunk benne, de a hat év alatt összesen harminc gyöngybagolyfióka nőtt fel itt. A Mezőgazdasági Iskola Tangazdaságában két éve költenek gyöngybaglyok. Idén négy fiókájuk van. Terveink között szerepel további költőládák kihelyezése Topolya, Kishegyes, Magyarkanizsa és Zenta községekben.