2024. április 20., szombat

Tragédia Királyhalmán

A tűzesetet vélhetően egy égő cigaretta okozta

Még pénteken is erős, maró füstszag érződött a levegőben a csütörtök hajnali királyhalmi tragikus tűzeset után, melyben Sors Nándor életét vesztette. Az épület valamikor éjjel három óra körül kapott lángra, azonban a tűzoltók hiába érkeztek ki gyorsan a helyszínre, a tüzet ugyan megfékezték, de Nándor életét már nem tudták megmenteni, aki valószínűleg füstmérgezésben halt meg, majd összeégett a tűzben.

Ugri Magdolnáék háza közvetlenül a leégett épület mellett áll. Mint az idős asszony elmondta, nagyon féltek attól, hogy a tűz átterjed az ő hűtőházukra is, majd később jött az újabb megrázkódtatás, amikor megtudták, hogy szomszédjuk a házban égett.

(Fotó: Lukács Enikő)

(Fotó: Lukács Enikő)

– A szomszédok hajnali három körül indultak a piacra és ők vették észre, hogy ég ez a kis ház. Ők szóltak nekünk is. Először nem is értettük a fiammal, hogy milyen ház ég, de mikor kimentünk, akkor láttuk, hogy lángol a szomszéd ház tetője, úgyhogy a fiam azonnal elkezdte locsolni a mi tetőnket, nehogy abba is belekapjanak a lángok, meg próbálta oltani a másikat is, közben pedig a szomszédasszony telefonált a tűzoltóknak is, akik hamar kiértek a helyszínre, és nagyjából egy óra alatt el is oltották a tüzet. Hajnali négy óra lehetett, amikor kiderült, hogy a szomszéd bennégett – mesélte elszoruló torokkal Magdolna, aki még mindig az események hatása alatt áll. Elmondta, ő volt az, aki felkereste Nándor nővérét, aki úgyszintén a faluban lakik, hogy értesítse a történtekről, és mire visszaértek a leégett épülethez, a tűzoltók a holttestet is megtalálták a törmelék, hamu és sár alatt. Magdolna elmondta, az áldozatot nem lehetett egyértelműen azonosítani, ezért elszállították Újvidékre, hogy DNS-minta alapján állapítsák meg személyazonosságát, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a falu lakói által jól ismert Sors Nándort mikor helyezik örök nyugalomra.

– Sors Nándort mindenki jól ismerte a faluban, nem bántott az senkit. Azelőtt alkalmi munkákból élt, de az utóbbi években már nem bírt dolgozni, és sokszor megállította az embereket, hogy ötven dinárt kérjen tőlük. Én is sokszor adtam neki enni, meg néha pénzt is. Nehéz körülmények között élt, elhanyagolt ember volt, a telet is úgy vészelte át, hogy nem volt tüzelője és csak félig lehetett betenni az ajtót. A nővérétől tudom, hogy sikerült elintézni, hogy Nándor kapjon valami kis nyugdíjat, és hogy bevásárolt magának enni-innivalót meg cigarettát, és hogy valószínűleg a cigaretta miatt gyulladt ki a lakás – mondta Magdolna, hozzátéve, biztosra nem lehet tudni, mi és hogyan történt, hiszen Nándor magányos ember volt, nem járt hozzá senki.

A tűzoltók három tartálynyi vizet használtak el, hogy eloltsák az épületet, ami még csütörtök délután is füstölgött itt-ott, úgyhogy a romokat még délután is locsolták az emberek. A ház teljesen kiégett és lakhatatlanná vált, csak a megégett fák, a csípős szag, a korom és az elszenesedett csonkok maradtak a tragédia után.