2023. március 22., szerda

A népzene és a néptánc öröme

Kanizsamonostoron mintegy száz résztvevő a gyermeknéptánctáborban

Messzire elhallatszik a dalos kedvű fiatalok vidám éneke és a tánclépések erőteljes dobogása Kanizsamonostoron, ahol vasárnap kezdődött és szombaton zárul a tizenkilencedik Kanizsamonostori Gyermeknéptánctábor. A rendezvény közel száz résztvevője számos vajdasági településről, valamint Magyarországról és Romániából érkezett a Csóka községhez tartozó falu által kínált idilli környezetbe.

Fotó: Máriás Endre

Fotó: Máriás Endre

– Az elmúlt évek táboraihoz hasonlóan az idei rendezvényünkön is a néptáncé és a népzenéé a főszerep, hiszen az oktatóink, Gazsó Tibor – Somi és Varga Viola ördöngösfüzesi, Pukli Gabriella és Vörös Árpád pedig bukovinai táncokat tanítanak a résztvevőknek, míg Jegercsik Erika, aki kisegítő oktatóként vesz részt a munkában, és a kisdiákokkal foglalkozik, elsősorban a dél-alföldi táncok alaplépéseit sajátíttatja el velük. Ennek a csoportnak a tagjai ezenkívül különféle mondókákat, körjátékokat és népi gyermekjátékokat is tanulnak – mondta el lapunknak Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke, a tánctábor fő szervezője.

– A munka három csoportban zajlik. Az egyesületünk épületének teraszán, a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházának nagytermében és udvarán, a sátorban és a fák árnyékában folyik az oktatás és a szabadidős tevékenységek sora. Kilencvenhét táborlakónk van, így a szervezői csoport tagjaival és a segítőinkkel együtt összesen száztízen vagyunk Kanizsamonostoron, igaz, a legkisebbek nem tartózkodnak itt állandóan, hanem naponta utaznak – fogalmazott Kiss Tóth Erika, hozzátéve: az idei már a tizenkilencedik táboruk, ebből a tizenegyedik olyan, amelynek a szervezésében maga is részt vesz.

– Azok, akik tizenegy évvel ezelőtt pici gyerekként voltak itt, mára fiatalként, sőt esetenként felnőttként térnek vissza, és úgy vélem, az, hogy a résztvevők évről évre visszajárnak hozzánk, azt bizonyítja, hogy ez a tábor valami olyat tud nyújtani nekik, amit más hasonló rendezvények nem. Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a résztvevők között nemcsak kezdő, hanem haladó, sőt – egy kis túlzással élve – profi táncosok is vannak, ami óriási öröm számunkra, csakúgy mint az, hogy az évek során mi magunk is nagymértékben hozzájárulhattunk a fejlődésükhöz – magyarázta a fő szervező. Hozzátette: a tábort a helyiek is minden évben lelkesen várják, mert az mindig új színt visz a falu életébe, felpezsdíti, annak ellenére, hogy a település lakosságának folyamatos elöregedése miatt ma már jóval kevesebb a helybeli résztvevő, mint amennyi korábban volt.

Fotó: Máriás Endre

Fotó: Máriás Endre

– A résztvevők többsége a környező településekről érkezett, jobbára olyan városokból, ahol minden könnyen elérhető számukra, beleérve a bevásárlóközpontokat és a technikai eszközöket is, amelyekről sokan azt gondolják, hogy nélkülözhetetlen kellékei a mindennapjaiknak. Ennek a tábornak viszont éppen az az egyik különlegessége, hogy itt nincsenek számítógépek, nincsenek táblagépek, mobiltelefonok, sem egyéb technikai eszközök, ám érdekes módon egyáltalán nem is hiányoznak nekik, szinte eszükbe sem jutnak ezek a dolgok. A csend, az egymásra találás, az ismerkedés és a barátkozás öröme, valamint az egymástól való tanulás és a közösen szerzett csodálatos élményanyag igazán különlegessé teszi számukra az itt eltöltött napokat – tette hozzá Kiss Tóth Erika.

Mindezt ott jártunkkor a résztvevők közül is többen megerősítették, kiemelve, az az élmény, amelyet ez a tábor tud nyújtani számukra, semmivel sem pótolható, és talán éppen ez az, ami miatt évről évre visszatérnek Kanizsamonostorra. Hozzátették: a környező településekről is minden érdeklődőt szeretettel várnak a tábor gálaműsorára, amelyet holnap, szombaton este hét órai kezdettel tartanak meg.

A tábor létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Csóka önkormányzata, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar nemzeti Tanács, valamint több magánvállalat és személy is támogatta.