2024. március 29., péntek

A palesztin elnök elítélte az izraeli rendőrök elleni támadást

Elítélte az izraeli rendőrök ellen pénteken Jeruzsálemben elkövetett, halálos kimenetelű támadást Mahmúd Abbász palesztin elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében - jelentette a Vafa palesztin hírügynökség.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a csúcsértekezlet szerdai zárónapján (Fotó: Beta/AP)

Mahmúd Abbász palesztin elnök (Fotó: Beta/AP)

Abbász határozottan elítélte az al-Aksza-mecsettől nem messze elkövetett támadást, és az erőszak bármilyen formáját mindkét oldal részéről, főleg a szent helyeken.

A három merénylő péntek reggel lőtt rá az izraeli rendőrökre Jeruzsálem óvárosában, az Oroszlános kapu közelében, ketten a kórházban belehaltak sérüléseikbe. A merénylők az al-Aksza mecsetnek és a Sziklamecsetnek otthont adó Mecsetek tere, izraeli nevén a Templomhegy felől érkeztek. A támadás után a biztonságiak lelőtték őket. Két merénylőnél géppisztoly, a harmadiknál pisztoly volt. Az egyik rokon elmondása szerint a három támadó - ketten közülük 19 évesek, míg a harmadik 29 éves - hithű muszlim volt.

A rendőrség lezárta a Templomhegyet, a hatóságok pedig bejelentették, hogy nem lehet megtartani a muszlimok számára kiemelten fontos pénteki imát a Mecsetek terén. Abbász ezért kérte Netanjahutól, hogy a hatóságok nyissák meg a lezárt Templomhegyet. Netanjahu biztosította Abbászt afelől, hogy változatlanul más vallásúak is látogathatják a Templomhegyet vagy Mecsetek terét, de csak a muzulmánok imádkozhatnak ott, a zsidók pedig a Siratófalnál imádkoznak.

A merénylet elkövetését egyetlen szervezet sem vállalta, de az Abbász vezette Fatah párt riválisa, a Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális muzulmán szervezet méltatta a támadást.

A lövöldözés után nem sokkal Mohamed Husszein, Jeruzsálem vezető imámjának fia közölte sajtóval, hogy apját őrizetbe vették az izraeli rendőrök.

A jeruzsálemi óvárosnál gyakoriak a merényletek, vagy merényletkísérletek.

A legújabb erőszakhullám 2015. őszi kezdete óta számos késeléses, gázolásos és fegyveres merényletet próbáltak elkövetni palesztinok, s ezekben a támadásokban 43 izraelit, valamint két amerikai turistát, és egy brit állampolgárt öltek meg. Az izraeli biztonságiak 283 palesztint öltek meg, többségüket támadóként azonosították. Izrael szerint a palesztin politika miatt robbant ki az újabb erőszakhullám. A palesztinok viszont úgy vélik, hogy a több évtizedes izraeli megszállás okozta frusztráltság vezet újabb és újabb merényletekhez.