2024. április 17., szerda

Összeverekedtek a képviselők a tajvani parlamentben

Összeverekedtek, vízzel töltött léggömböt dobtak egymásra, székekkel hadonásztak és belefojtották a szót a kormányfőbe a tajvani parlament képviselői a törvényhozás csütörtöki és pénteki ülésén sajtóbeszámolók szerint.

Csütörtökön két rivális képviselő ölre ment, majd fojtogatni kezdte egymást egy Caj Jing-ven elnök által előterjesztett, vitatott infrastrukturális beruházás költségvetésének vitája során. Az ellenzék bírálja a projektet, amely szerinte voksok reményében a demokrata párt hagyományos szavazóbázisának számító városokat és megyéket hozza helyzetbe. Egyes képviselők a beruházás 420 milliárd tajvani dolláros (csaknem 4 ezer milliárd forintos) várható költségét is sokallják.

Lin Csuan kormányfő éppen a szóban forgó projekt költségvetéséhez fűzött magyarázatot, amikor vízzel töltött léggömböt dobtak rá, és emiatt el kellett hagynia az üléstermet. A vitát felfüggesztették.

A miniszterelnök pénteken sem tudta befejezni mondandóját, mert a parlament épületében zűrzavar uralkodott el. Egyes ellenzéki képviselők székekkel hadonásztak, körülvették a pódiumot és nekimentek a kormánypárti törvényhozóknak.

Caj elnökasszony népszerűsége 2016. májusi beiktatása óta 70 százalékról 40 százalékra csökkent. Ennek oka az, hogy a kormány több vitatott reformot kezdeményezett például a melegházasság, az igazságszolgáltatás és a nyugdíjak terén.