2024. március 29., péntek

Német államfő: a menekültügyi válság nem egyszerűsíthető le a határvédelemre

A menekültügyi válság nem egyszerűsíthető le egyoldalúan az uniós külső határok védelmére, a "lezárás és bezárás nem elegendő" - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök osztrák kollégájával, Alexander van der Bellennel közös pénteki sajtótájékoztatóján Bécsben.

A migránsokat inkább arra kellene ösztönözni, hogy a hazájukban maradjanak - húzta alá Steinmeier, aki német szövetségi elnöki minőségében először tesz hivatalos látogatást Ausztriában.
A földközi-tengeri migrációs útvonal lezárására tett javaslat - amely Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter nevéhez fűződik - a német elnök szerint kérdéseket vet fel. Kurz nemrégiben kezdeményezte, hogy a Földközi-tengeren megmentett menekülteket ne európai, hanem tunéziai vagy egyiptomi befogadóközpontokban helyezzék el. Steinmeier - újságírói kérdésre válaszolva - most azt mondta, nem világos, hogyan lehet ezt a gyakorlatban megvalósítani.
Világossá kell válnia, hogy a migrációs válságra az európai szintű megoldás megkerülhetetlen - emelte ki a német elnök.
A két államfő egyeztetésének középpontjában európai uniós témák szerepeltek. Steinmeier és van der Bellen óva intette az Európai Uniót attól, hogy szem elől tévessze a Nyugat-Balkánon kialakult nehéz helyzetet. A térség stabilitása a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektívájának megőrzésével tartható fenn - emelte ki a német elnök. Hozzátette: Európának "tettre kész kezet kell nyújtania" a szóban forgó államoknak. Van der Bellen szintén nyomatékosította: az EU-nak fokozottan figyelnie kell a térség azon országaira, amelyek nem tagállamok.
Steinmeiert és feleségét, Elke Büdenbendert az osztrák államfő és felesége, Doris Schmidauer fogadta katonai tiszteletadás mellett a bécsi Hofburgban. A német államfő programjában találkozó szerepelt Christian Kern osztrák kancellárral is.