2024. április 25., csütörtök

Katonai díszszemlével ért véget Trump párizsi látogatása

Donald Trump amerikai elnökkel az oldalán tekintette meg a szokásos július 14-i  katonai díszszemlét pénteken Emmanuel Macron francia elnök, megemlékezve az 1789-es francia forradalom kezdetéről, és az első világháborús amerikai hadbalépés 100. évfordulójáról.

A két államfő láthatóan élénk beszélgetést folytatott a parádé alatt, melyen nyolc amerikai harci repülő és 145 amerikai katona is részt vett, Trump pedig a hadsereg főparancsnokaként tisztelgett nekik.

A parádé végén Emmanuel Macron rövid beszédet mondott, melyben megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy az első nagy világégés során segített Franciaországak. Mint fogalmazott, Franciaország története során "biztos szövetségesekre lelt, barátokra, akik segítségünkre siettek".

"Ilyen barát az Egyesült Államok is, és éppen ezért soha sem nem választhat szét bennünket" - húzta alá a francia államfő, aki úgy értékelte, hogy az amerikai elnöki pár jelenléte a nemzeti ünnepen olyan barátság jele, amely átível az időn.

A parádét katonai zenekar előadása zárta le, melyen először az egy évvel ezelőtti nizzai terrortámadás áldozataira emlékeztek, a katonák a Nice szót formázva álltak fel a Concorde téren, és eljátszottak a város Nissa la Bella című himnuszát. Ezt követően a jelenlévők meglepetésére a zenekar Daft Punk dalait kezdték játszani, s míg Macron és Trump első látásra meglepődik, nem sokkal később már mindkét elnök szélesen mosolyog, a pulpituson ülő főtisztek pedig mosolyogva ütemesen tapsolnak a Get Lucky ritmusára.

Trump csütörtökön érkezett Párizsba, kétoldalú megbeszélést folytatott Macronnal, majd este a két elnöki pár az Eiffel-torony második emeletén található étteremben vacsorázott.

"Erősebb a kapcsolatunk Franciaországgal, mint valaha" - írta nem sokkal később a Twitteren az amerikai elnök.

A centrista Macron és a jobboldali Trump politikai egymásra találása annak köszönhető, hogy Macron Franciaország globális súlyát szeretné növelni, míg Trump meglehetősen kevés szövetségest szerzett a világban kereskedelmi elképzelései és a párizsi klímamegállapodástól való visszalépés miatt - írja a Reuters hírügynökség.

Az idei ünnep egyben a tavalyi véres nizzai terrortámadás első évfordulója is Franciaországban, ezért Emmanuel Macron a párizsi megemlékezést követően a dél-franciaországi nagyvárosba utazik, ahol részt vesz a megemlékezésen.