2024. március 28., csütörtök

Megjelent a gyermekbénulás Kandahárban

Az afganisztáni tálib lázadók az ellenőrzésük alatt álló több területen betiltották a gyermekek beoltását, s az egyik körzetben már meg is jelent a fertőző gyermekbénulás - erősítette meg a kabuli egészségügyi minisztérium pénteken.

A tárca gyermekbénulás elleni munkacsoportjának vezetője szerint a tálibok Kandahár tartomány négy körzetében tiltották be az oltási kampányokat. A muzulmán szélsőségesek attól tartanak, hogy az oltásokat beadó külföldiek a kabuli kormányzat vagy külföldi hírszerző szolgálatok kémei.

"Egy 18 hónapos kisgyerek szervezetében mutatták ki a kórokozót Sah Valikot körzetében" - közölte Hedajatullah Sztanekzaj, a kabuli egészségügyi minisztérium tisztségviselője. Azt is elmondta, hogy egy éven belül ez már a második gyermekbénulásos megbetegedés a tartományban.

Sztanekzaj úgy tudja: idén 120 ezer gyereket nem sikerült beoltani a poliovírus ellen, főleg az ország déli részén. Az egészségügyi tárca adatai szerint öt gyermekbénulásos megbetegedést jegyeztek fel Afganisztán-szerte az idén; a két kandahári eset mellett Hilmend tartományban is megbetegedtek ketten, és Kunduzban is találtak fertőzöttet. Az összes érintett terület jellemzően hadszíntér vagy tálib befolyás allatt áll.

A fertőző gyermekbénulást a poliovírus okozza. A kór főleg ötévesnél fiatalabb gyerekeket betegít meg, és akár halálos is lehet. Gyógyíthatatlan, de védőoltással megelőzhető.