2024. április 19., péntek

Nem mehetünk az EU helyett a Marsra

Szerbia szeretné tudni, mikor válhat uniós tagállammá – A határidő meghatározásához kérte Vučić Ciprasz segítségét

A tervezett egy óránál hosszabb ideig tartott a szerb államfő és a görög miniszterelnök közötti tegnapi egyeztetés: Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök Szalonikiben tárgyalt Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel a két állam közötti Felső Együttműködési Tanács ülésének megtartása előtt. A szerb delegációban ott volt Ivica Dačić kormányfőhelyettes, külügyminiszter, Nebojša Stefanović belügyminiszter, Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter, Goran Knežević gazdasági miniszter, Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter és Aleksandar Vulin védelmi miniszter is.

Közös határozatot fogadtak el, Ciprasz a két ország közötti történelmi együttműködés pontjait hangsúlyozta, Vučić pedig arra kérte, járjon közben az Európai Unióban annak érdekében, hogy meghatározzák, mikor tudják felvenni teljes jogú tagállamnak Szerbiát. Mint mondta, alternatív útjaink nincsenek, „nem választhatjuk például a Marsot”, de akkor is az lenne az igazságos, ha az EU közölné, pontos dátum nélkül, nagyjából mikor tudná fogadni Szerbiát. Hozzátette, mindezt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének is el fogja mondani.

 Baráti államként tekintünk Görögországra, emelte ki, míg görög beszélgetőtársa biztosította országunkat arról, hogy Koszovó tekintetében továbbra is a nemzetközi jogot tiszteletben tartó álláspontot fogja képviselni. Ciprasz a találkozót a bilaterális együttműködés első fontos lépéseként értékelte, ennek a kooperációnak pedig a biztonságra és a régió stabilitására kell összpontosítania – hangsúlyozta.

A HAJTÁSI JOGOSÍTVÁNYOKAT KÖLCSÖNÖSEN ELISMERIK

A találkozót követően megtartott közös sajtótájékoztatón Vučić felhívta a figyelmet a nap folyamán aláírt hat államközi szerződésre, amelyek között van a művelődés területén megvalósuló együttműködés 2021-ig terjedő terve, a külügyi tárcák közötti diplomataképzési közös terv, a vasúti közlekedés együttes fejlesztéséről szóló egyetértési nyilatkozat, a szociális védelemre és biztosításra vonatkozó államközi szerződés, az idegenforgalmi kooperáció dokumentuma és a két állam által kiállított hajtási jogosítványok kölcsönös elismerésének egyezménye. Ez utóbbi alapján a Görögországban élő szerb állampolgárok minden további vizsgatétel nélkül görög jogosítványra cserélhetik az ittenit. Vučić úgy értékelte, az aláírt államközi szerződések között olyanok is vannak, amelyek inkább a jövőbe mutatnak és általános jellegűek, de olyanok is, amelyek ettől a pillanattól kezdve megkönnyítik a két ország állampolgárainak a helyzetét, a két állam közötti adminisztrációt.

CSAKNEM EGYMILLIÓ SZERBIAI TURISTA ÉVENTE

A szerb, a görög és bolgár kormányfő a Török Áramlat ügyében tárgyalt (Fotó: Beta/AP)

A szerb, a görög és bolgár kormányfő a Török Áramlat ügyében tárgyalt (Fotó: Beta/AP)

Nem kerülhették el a politikusok a gazdasági témákat sem, mint megállapították, most sem rossz a két állam közötti kereskedelmi mérleg, ám nem elégedettek a mutatókkal, úgy vélik, még lehet rajtuk javítani. Jelenleg 400 millió eurót tesz ki az árucsere-forgalom, a szerbiai kivitel fokozatosan növekszik, az év első hónapjaiban tíz százalékot emelkedett. Vučić szóvá tette, hogy a gazdaság minden egyes szektorában több görög beruházóra számít, s egyes görög bankok szerb piacról való kivonulási terveire is reagált: azt várom, hogy a görög pénzintézetek is az országban maradnak – jelentette ki. A szerb államfő emlékeztetett: mintegy 900 ezer szerbiai turista keresi fel minden évben Görögországot, s átlag 300-400 eurót költenek ott el valamennyien, s ez jelentős hozzájárulásnak számít a görög turizmus és gazdaság fejlődéséhez – állapította meg.

A görög kormányfő és a szerb államfő közötti találkozó során megállapítást nyert, hogy jó irányba haladnak a kétoldalú viszonyok. Vučić közölte, értette Ciprasznak azokat a nézeteit is, amelyek a régióbeli stabilitás megőrzésére vonatkoztak. Megnyugtatta, hogy Szerbia is eltökélt egy ilyen politika megvalósítása iránt.

FÓKUSZBAN A TERRORIZMUS ELLENI HARC

A görögországi látogatás során először esett szó komolyabban a Pireusz–Szaloniki–Belgrád vasútvonal kiépítéséről, mely kapcsolódna a Belgrád–Budapest vasútvonalhoz. A szerb elnök nehéz projektumnak nevezte e vasútvonal tervét, mert az szinte Szerbia egészét átszeli észak–dél irányban. Ciprasz maga is hangsúlyozta a vasúti projektum fontosságát, de Szerbia európai integrációjának a támogatásáról is biztosította az államfőt, s bejelentette azt is, hogy őszre Belgrádba látogat a görög elnök. Ciprasz az aláírt államközi szerződések fontosságát is kiemelte, s arról szólt, hogy a terrorizmusellenes harc és a biztonság területén is fokozni kellene a közös munkát.

Délután egy hármasban tartott megbeszélésre is sor került, a két említett politikushoz Bojko Boriszov bolgár kormányfő is csatlakozott, s a Török Áramlat leendő, Bulgárián és Szerbián át haladó ágának létrehozása volt a téma.