2024. április 24., szerda

Megteltek a gabonatárolók

A zentai Žitopromet áfa nélkül 17 dinárt fizet a búzáért

A napokban befejeződött a kenyérgabona betakarítása vidékünkön. A tavalyinál gyöngébb hozamok ellenére a zentai Žitopromet malomipar vállalat gyálai, törökkanizsai és a két zentai silója is megtelt búzával, ami azt jelenti, hogy a malom, a tésztagyár és a pékség egyévi nyersanyagszükségletét sikerült biztonságba helyezni a raktárakban. Az idei aratási tapasztalatokról Predrag Đurović cégvezetőtől kértünk tájékoztatót:

Megtelt a Tisza-parti tároló is (Gergely József felvétele)

Megtelt a Tisza-parti tároló is (Gergely József felvétele)

– A többi gabonafelvásárlótól eltérően a Žitopromet szinte maradéktalanul teljesíteni tudta a tervezett gabonamennyiség átvételét, bár 4–5000 tonnával többre számítottunk. Az idén kisebb területen termett búza, mint a korábbi években, és a hozamok is igen rapszodikusan alakultak, egyes vidékeken kevesebb termett a vártnál. Tavaly 64 000 tonna búzát vásároltunk föl a termelőktől, akikkel évek óta sikeresen együttműködünk. Az eddig átvétett kenyérnekvaló feldolgozását augusztusban kezdjük meg, és amennyiben év közben, a következő búzatermésig még szükség mutatkozik nyersanyagbeszerzésre, akkor azt a hazai piacról tudjuk pótolni.

A búza felvásárlási ára aratás közben alakult ki, cégünk az átvett búza kilójáért 17 dinárt fizet, amihez még hozzá kell adni a termelőknek járó áfát is. A kereslet-kínálat arányában végeztük az árkalkulációt, aminek az eredményeként alakult ki az idei kenyérgabona ára. Meghatározásakor figyelembe vettük a környező gabonatermelő országok, Magyarország, Horvátország és Románia búzaárait is. A termelőknek nem kell sietniük a búza eladásával. A jelenlegi szárazság, az egyéb ipari növények hozamainak az alakulása és egyéb tényezők kihatással lehetnek a búza árára az elkövetkező hónapokban. A raktáron lévő búzát mindig napi áron vesszük meg. Akik egyelőre csak tárolásra adták át a termésüket, szeptember elsejéig nem fizetnek a tárolásért, utána havi 0,8 százalékot vonunk le tárolási díj címén a gabona árából. Ez a rendszer már évek óta jól működik.

A gabona minősége átlagos, a mag közé aratáskor bekerülő szennyezőanyagok aránya 3,5 százalék körül alakult, tehát nem volt szemetes a termés. A búza hektolitertömege 77-78 kg/hl, ami megint csak átlagosnak mondható. A szemek beltartalmi értéke is átlagos szinten mozog, de a pontos laboratóriumi eredmények kézhezvétele után tudjuk megmondani – mondta Predrag Đurović.

A Žitoprometben néhányán éve felhagytak a búza árucseréjével, de a termelők gyári áron szerezhetik be a takarmány- vagy vöröslisztet és a többi malomipari terméket.