2024. április 25., csütörtök

A város mint modell

Idén is meghirdették a Topolya a részletekben elnevezésű fotópályázatot – A pályázat Egri József munkásságának állít emléket

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár és a helyi önkormányzat az idén is meghirdeti hagyományos Topolya a részletekben lakozik elnevezésű fotópályázatát. Az immár kilencedik alkalommal kiírt pályázatról Náray Évával, a könyvtár igazgatójával beszélgettünk.

– Amikor elindítottuk a fotópályázatot, valamilyen módon azt a hagyományt szerettük volna folytatni, amit Egri József végzett. Ő volt az, aki fél évszázadon keresztül mindent megörökített, ami ebben a városban történt, ami ehhez a városhoz kötődött. Egy olyan krónikása volt a városnak, amilyen, azt hiszem, nem lesz még egy, viszont jó lenne ezt folytatni, és ezt az űrt próbálja meg betölteni ez a fotópályázat. Ha végignézzük az elmúlt évek során beérkezett műveket, akkor kikerekedik egy kép arról, hogy ez a város milyen, hogy szép is, meg csúnya is – fogalmazott Náray, akitől azt is megtudtuk, hogy a pályázat kezdetén leginkább a tóra, a templomra és a szélmalomra fókuszáltak a pályázók, de minden évben lehetett találni olyan fényképeket, amelyek emlékezetesek maradtak a zsűri és a kiírók számára is, hisz valami olyan apró részletre irányították rá a figyelmet, ami mellett talán naponta elmegyünk, de nem vesszük észre. Emellett a természetfotók a kezdetektől fogva népszerűeknek mondhatók.

– Tekintettel arra, hogy Topolyán a könyvtár kezdeményezésére 2017 Juhász Erzsébet-emlékév, felmerült bennünk az, hogy valamilyen módon megpróbáljuk a fotópályázatot is ehhez kötni, de azután lemondtunk róla, főként azért, mert korábban már volt egy-két olyan próbálkozásunk, hogy adjunk valami témát a fotópályázatnak, de a pályázók a megadott témára fittyet hányva fotózták azt, amit ők jónak láttak. Ezért úgy döntöttünk, hogy továbbra is maradunk a Topolya a részletekben lakozik kiírásnál, és mindenki kiélheti a kreativitását, és megmutathatja, melyek azok a részletek, amelyek jellegzetessé, fölismerhetővé, szerethetővé teszik ezt a várost – nyilatkozta az igazgatónő.

A fotópályázat egy-egy kiírására változó számú pályamű érkezett be. Az első évben csupán hat-hét pályázó vett részt rajta, de a későbbiek során előfordult, hogy negyvenkét fotós küldött be fényképet. Tekintetbe véve, hogy egy-egy pályázó 5 művel vehet részt a vetélkedőn, ez több mint kétszáz fotót jelent. Ami a pályázók lakhelyét illeti, elmondhatjuk, hogy a topolyaiak és környékbeliek mellett már évek óta magyarországiak is szerepelnek a pályázaton, ugyanakkor Náraytól azt is megtudtuk, hogy például Temerinből rendszeresen kapnak fényképeket. A fotópályázat történetéhez tartozik az is, hogy az ötödik kiírást követően a legjobb fényképek kötetben is megjelentek, és a képek minden évben szerepelnek a könyvtár naptárján is, ugyanakkor a legjobb alkotásokból a Topolyai Napok keretében minden évben kiállítás nyílik.

A pályaművek beadási határideje 2017. augusztus 14-e. Egy-egy pályázó legfeljebb öt képpel vehet részt a pályázaton, és a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy ezt használják ki teljes egészében, ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy minden fényképnek adjanak címet. A digitális technikával készült, jó minőségű, nagy felbontású képeket CD-n vagy bármilyen más adathordozón kell eljuttatni a könyvtárba. Mivel a pályázat jeligés, így az adathordozó mellé külön lezárt borítékban kell megadni a pályázó nevét és elérhetőségét.