2024. március 29., péntek

Külföldi önkéntesek természetvédelmi területeinken

Szabadka város az idén 535 ezer dinárt folyósított természetvédelmi táborok megszervezésére

Ludas 2017 elnevezéssel önkéntes nemzetközi munkatábort szervezett a Palics–Ludas Közvállalat és a Szerbiai fiatal kutatók önkéntes szolgálata az elmúlt két hétben. A tábor munkajellegű, ahol a külföldi és hazai önkéntesek természetvédelmi intézkedéseket foganatosítanak a védett területeken. Többek között sor került a Szúnyogcsárda melletti móló cseréjére, valamint a természetvédelmi területen a tanösvény egy részének szanálására. A ludasi látogatóközpontban végzett tevékenységeken kívül a Palicsi-tó körüli multifunkcionális védősáv tisztítására is sor került. Szabadka város a költségvetésből az idén 535 ezer dinárt folyósított a munkatábor megszervezésére.

A Ludasi-tavon a Szúnyogcsárdánál lévő móló cseréjét a munkatábor résztvevői végzik (Fotó: Paszterkó Erika)

A Ludasi-tavon a Szúnyogcsárdánál lévő móló cseréjét a munkatábor résztvevői végzik (Fotó: Paszterkó Erika)

A csütörtöki sajtótájékoztatón Žika Reh, a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság képviselője, Anđela Lazić, a Szerbiai fiatal kutatók önkéntes szolgálatának képviselője, Sandra Čokić Reh, a Palics–Ludas Közvállalat Természetvédelmi részlegének vezetője, valamint Vinkó Tamás, a Palics–Ludas Közvállalat természetvédelmi szakmunkatársa vettek részt.

– A Palics–Ludas Közvállalat már közel tizenöt éve szervez természetvédelmi munkatáborokat. A külföldi és hazai természetvédők Palics–Ludas térségében végeznek különféle természetvédelemmel kapcsolatos munkafeladatokat, mint például a különböző területek revitalizációját kézi kaszálás által, vagy idegen honos fafajták irtását, de részt vesznek a ludasi látogatóközpont területének, illetve épületének karbantartásában is. Az idén a Ludasi-tavon a Szúnyogcsárdánál időközben megrongálódott móló újraépítésében is részt vettek. Tanulmányi kirándulásokon is jártak a tábor résztvevői, meglátogatták a Szabadkai homokpusztát és a Szelevényi erdőt, és ellátogattak a szennyvíztisztítóba is – mondta Vinkó Tamás.

Žika Reh, Anđela Lazić, Sandra Čokić Reh, Vinkó Tamás a sajtótájékoztatón (Fotó: Paszterkó Erika)

Žika Reh, Anđela Lazić, Sandra Čokić Reh, Vinkó Tamás a sajtótájékoztatón (Fotó: Paszterkó Erika)

Az idén Görögországból, Csehországból, Svájcból, Oroszországból, Spanyolországból, Dél-Koreából és Lengyelországból érkeztek önkéntesek. Minden év februárjában a Fiatal kutatók programfüzetében megjelennek a Szerbiában a folyó évben megszervezésre kerülő táborok, ahol feltüntetik az elszállásolási feltételeket, a munkafeladatokat, a munkavégzés idejét, és ezáltal történik a tábor kiválasztása. Az önkéntes munkatábort követően az elkövetkező hat hétben a Ludas 2017 elnevezésű Öko-tábort szervezik meg. Ezekben a táborokban általános iskolás és középiskolás diákok, egyetemisták és különböző előadók vesznek részt. Az Öko-tábor keretében a Ripária természetvédelmi egyesülettel közösen madárkedvelőknek szerveznek tábort, majd ezt követően megszervezik a fiatal kutatók táborát is. A biológiával és ökológiával kapcsolatos témák mellett az idén külön hangsúlyt fektetnek a biodiverzitás, azaz az élővilág sokféleségére, ezáltal a résztvevők többek között megismerkedhetnek a védett területek fontosságával, valamint a biodiverzitás jelentőségével.

– A kutatótáborokban az ifjú kutatók a múlt évben is több olyan fajt fedeztek fel, amelyek eddig még listán sem szerepeltek, például különböző szikesekre jellemző poloskákat és egy cinegefajt is. Ez rámutat arra, hogy vállalatunk, mint a természetvédelmi területek kezelője, hasznos munkát végez, ugyanakkor lehetőséget biztosít fiatal kutatóinknak arra, hogy tapasztalatot szerezzenek – mondta Sandra Čokić Reh.