2024. március 29., péntek

Százötvenmillió töltésépítésre

Vajdaság AT kormánya Đorđe Milićević alelnök elnökletével megtartott ülésén jóváhagyta több tartományi jelentőségű vállalat és intézmény tevékenységi programjának módosítását, amivel lehetővé válik, hogy ezek a cégek és intézmények a tartományi költségvetés módosítása nyomán újabb fejlesztési programokat valósítsanak meg.
A kormány jóváhagyta, hogy a Vajdasági Vizek Közvállalat 2017. évi ügyviteli programjának módosítása alapján pótlólagos összegeket fordítsanak a lecsapolási rendszer karbantartására, a vízrendszer objektumai, valamint a regionális csatornarendszerek építésére és felújítására, továbbá az öntözőrendszerek felállításával kapcsolatos tevékenységekre. A program módosításával 154,9 millió dinár jut a Száva-töltés kiépítésére a szerémségi Herkócától Jarak faluig, valamint a folyó bal oldalán, Gomolava térségében levő kritikus pont szanálására. Ezzel megoldják az úgynevezett mitrovicai védelmi övezet kérdését, biztonságossá teszik a településeket és a szántóföldeket. A 2014-es árvíz idején ezen a területen volt a legválságosabb a helyzet.
A lecsapolást szolgáló csatornarendszer karbantartására előirányzott összeget a tartományi költségvetés módosítása alapján 45 millió dinárral növelték. 2010-ben a talajvíz Vajdaságban 300.000 hektár szántóföldet veszélyeztetett, ami az itteni mezőgazdasági földterületeknek a 20 százaléka.
A vízgazdálkodási beruházások Vajdaság területén az idén sokkal jelentősebbek, mint a korábbi években voltak – állapítja meg közleményében a tartományi kormány.