2024. április 24., szerda
LABDARÚGÁS – EURÓPAI KUPAPOROND

Kemény ellenfél vár a Fradira

Ma a selejtező második fordulójának odavágóival folytatódik az Európa-liga. Az első körben felemásan teljesítő magyar és szerb csapatok közül összesen három jutott el eddig a fázisig.

Az egyetlen szerb életben maradt El-szereplő a Crvena zvezda, amely most a Jertisz (Irtysh) Pavlodar vendégeként lép pályára. A kazahsztáni együttes nagy teljesítményt produkálva a döntőig verekedte magát a tavalyi bajnokságban, ahol csak a más szinten futballozó Asztanától kaptak ki. A Jertisz jelenleg 20 forduló után negyedik helyen áll az idei évtől formátumot váltott kazah bajnokságban.

A magyar bajnoki ezüstérmes Videoton az észt liga tavalyi harmadik és jelenleg is harmadik helyen álló csapatát, a Nomme Kaljut kapta ellenfélnek, a sorsolás értelmében a magyarok a kis balti országban kezdik a párharcot. „Bár az észtek játékban vannak, hiszen a bajnokság zajlik, nem hiszem, hogy ez befolyásolná az eredményt. Az elmúlt időszakban mi is pályára léptünk jó pár edzőmeccsen, és már két tétmérkőzésen is túl vagyunk, ráadásul az előző pontvadászat után sem volt olyan nagy szünet” – nyilatkozott elvárásairól Juhász Roland, a csapat rutinos védője, aki azt is elmondta, a csapatba új stáb érkezett, ami mentális frissességet hozott. Az ellenfélről Juhász kiemelte, az északi csapatokra jellemző ívelgetős focit játsszák: „Brazil csatáruk nemrég duplázni tudott, az ő kordában tartása külön feladat lesz a számunkra, de bízunk benne, hogy a találkozó elsősorban a mi támadásainkról szól majd” – fejezte be a hátvéd.

A Ferencváros ellenfele a statisztikai adatokra épülő csapatszervezéséről elhíresült dán Midtjylland lesz, amely 2010 óta majdnem minden évben szerepelt valamelyik európai klubtornán. Varga Roland, az FTC támadója szerint komoly erőpróba lesz a dán csapat elleni párharc: „Tudjuk, hogy nehezebb mérkőzés lesz, mint a Jelgava elleni volt. Kielemezzük a Midtjyllandot, igyekszünk minél jobban felkészülni belőle, nem elfelejtve, hogy elsősorban a saját játékunkra kell koncentrálnunk.”

Kétgólos előnyt szerzett a Partizan

A második félidőben szerezte meg 2:0-s győzelmét a Partizan a Budućnost Podgorica ellen a Bajnokok Ligája második fordulós selejtezős párharcának belgrádi odavágóján. A kétgólos sikert Uroš Đurđević és Leonardo révén megszerző fekete-fehérek a teljes találkozót uralták, és mindössze egy veszélytelen lövést engedélyeztek montenegrói ellenfelüknek.

Nehéz mérkőzésnek nevezte a győztes találkozót Miroslav Đukić, a Partizan trénere: „A Budućnost kemény csapatként mutatkozott be. Az elejétől uraltuk a mérkőzést, de az első félidőben hiányoztak a passzok és az ötletek a befejezéseknél. Leonardo beállásával megváltoztak a dolgok, gólt szereztünk, és kinyílt a mérkőzés. Nyomás alatt tudtuk tartani őket, és a két gólunk mellett más jó helyzeteket is kihagytunk” – értékelt az edző.

Dragan Kažić, a Podgorica edzője elismerte, a Partizan megérdemelten győzte le alakulatát: „Ez a 2:0 kifejezi, mennyivel jobb csapat a Partizan. A képességeink szerint játszottunk, az első félidőben jól védekeztünk, és kevés helyzetet engedtünk nekik. Jelenleg ennyire vagyunk felkészültek – nyilatkozott önkritikusan Kažić, majd részletezett: – Az első gól megfogott minket, a második félidő korai szakaszában kaptuk, utána már a Partizan irányított. Leonardo beállásával megváltozott a játék képe, ő valóban egy különbséget jelentő labdarúgó az ellenfél csapatában.”

Emlékeztetőül, az UEFA fegyelmi bizottságának döntése értelmében a belgrádiak szurkolói nem utazhatnak el a jövő heti podgoricai visszavágóra, amelyet csütörtökön 20.45-kor rendeznek meg.