2024. március 29., péntek
ASZTALITENISZ

Közgyűlés-mizéria

Az elmúlt időszakban a szerbiai asztalitenisszel kapcsolatos hírek elsősorban azzal voltak kapcsolatosak, hogy nem lehetett tudni, ki vagy kik állnak éppen a szövetség élén. A Vajdasági Asztalitenisz-szövetségben (STSV) némileg tisztult a kép, amikor Vladimir Šiška elnök helyére a közgyűlés Milan Stanićot, a Novi Sad jelöltjét választotta meg. A vajdasági vezetőség azonnal a tettek mezejére lépett, s mivel elégedetlen volt a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség (STSS) munkájával, a vajdasági és a niši klubok, kiegészülve néhány belgrádival, július 9-ére összehívták és megtartották az STSS rendkívüli közgyűlését, amelyen a 86 klub képviselője leváltotta az eddigi elnököt, Zdenko Mađert, és helyére megbízott elnökként Aleksandar Karakaševićnek szavazott bizalmat. A többszörös olimpikon játékos a megválasztása után a Sportski žurnalnak elmondta, hogy mivel mindenki talált valami kifogást, hogy miért nem lehet elnök, így végül ő vállalta el a posztot, de csak ideiglenesen, s ez alatt az időszak alatt is a játékosokkal és a szakmával kíván foglalkozni.

Karakašević bízik abban, hogy a következő két hónapban sikerül olyan vezetőséget választani az STSS élére, amelynek a munkájával elégedettek lesznek a klubok. A legutóbbi Eb-n vegyes párosban bronzérmes játékos azt is elmondta, hogy a szövetséget rosszul vezették, s azt is kiemelte, hogy a válogatottban a legjobbaknak kell szerepelniük. Ez a kijelentése finom utalás volt arra is, megengedhetetlen az, hogy a férfiválogatott Pető Zsolt és Marko Jevtović nélkül állt fel, míg a nőknél Fehér Gabriellát és Erdélyi Annamáriát mellőzik. A megbízott elnök azt is elmesélte, hogy részt vett olyan végrehajtó bizottsági ülésen, amelyen egyetlenegy szó sem esett a sportról vagy a játékosokról. Karakašević nem értette az eddigi fotelharc lényegét, mivel az asztaliteniszben pénz nincs, ő sem azért vállalta ezt a posztot, hanem azért, mert neki az asztalitenisz mint embernek és sportolónak is a lehető legtöbbet adta. Szerinte 10–12 év kemény munkára van szükség, hogy az asztalitenisz fejlődjön.

„Nem engedhettem meg, hogy eltemessék az asztaliteniszt” – mondta Karakašević, amivel mindent elmondott a jelenlegi vezetőség munkájáról.

Ha valaki azt hiszi, hogy ezzel pont került egy hosszú, kemény hangvételű levelezéssel is tarkított időszakra, az sajnos téved, ugyanis a leváltott elnök, Zdenko Mađer már a közgyűlésen jelezte, az újvidéki közgyűlést törvénytelenül hívták össze, mivel azt Milan Stanić tette meg, miközben neki ehhez nem volt joga. Mađer a közgyűlést mára, július 13-ára hívta össze Belgrádba, persze nagy kérdés a vasárnapi események tudatában, mely klubok jelennek majd meg. A leváltott elnök szerint a közgyűlésen neki kellett volna elnökölnie, valamint Stanić és segítői nem is tudták pontosan megállapítani a jelenlevők számát. Mađer a szövetség hivatalos honlapján tette közzé azt az átiratot, amelyből kiderül, hogy a történtekről értesítette a Szerbiai Ifjúsági és Sportminisztériumot, hogy reagáljanak, s azt is kiemelte, hogy bármilyen döntést vagy ajánlást is hoz az illetékes minisztérium, azt elfogadja, és nem fog pereskedni.

Itt tart most a szerbiai asztalitenisz, s a legfontosabb dolgokról, a jövőt képező játékosokról továbbra sem esik egy szó sem, pedig pénteken a portugáliai Guimarãesben elkezdődik a korosztályos Európa-bajnokság, amelyről egy jó sorsolással és egy kis szerencsével az ifi lányok érmekkel a nyakukban térhetnek haza. A felkészülésről és a válogatottak összeállításáról viszont sem a szerbiai, sem a vajdasági szövetség honlapján egyetlenegy hír sem található…

A szerbiai válogatottak, fiúk, ifik: Nikola Grujić, Pero Tepić, Matija Jovičić, Dimitrije Lejavac, Aleksa Gacev.

Serdülők: Benkő Ákos, Vladimir Jovičić, Aleksandar Čokić.

Lányok, ifik: Tijana Jokić, Izabela Lupulescu, Surján Szabina, Dragana Vignjević, Anđela Menger.

Serdülők: Bezeg Réka, Danijela Karkušova, Radmila Tominjak.