2024. április 25., csütörtök

Visszaszámlálás Pinkkel és PJ Harvey-val

Szűk egy hónap múlva indul a 25. Sziget Fesztivál

A Szigetközi Válságnak csúfolt jelenség (e terminus a két Sziget közti holtidőt jelöli, amikor a színek fakóbbak, a csönd pedig bántóbb) utolsó tizenkettedébe léptünk. A visszaszámlálás megindult és közeleg a nap, amikor augusztus 9-én újra beköltözhetünk Közép-Európa legnagyobb fesztiváljára, a Szigetre, amely idén 25. jubileumát üli, és a nyolcmilliomodik látogatóját várja... A program, bár az előző évekhez képest kissé reprízszagú, még mindig a legjobb felhozatal, amit a térség effajta rendezvényei nyújtani tudnak. Lesz itt hazai (vagy ahhoz kötődő) áru is bőven: Lóci játszik, Lajkó Félix, Dubioza Kolektiv és Goran Bregović, valamint a Firkin képvisel minket a legfontosabb színpadokon!

A nagyszínpadot Dan Panaitescuról nevezték el közvetlenül a tavalyi fesztivál előtt ‒ és ezt nyilvánvalóan nem is szeretnék megváltoztatni. A Szigetet sokéves fő szervezője tavaly halt meg tragikus balesetben, a főprogram központi létesítménye azóta viseli a nevét. A színpad idei programja, ahogy az utóbbi években mindig, este hétkor meglepetésprogrammal készül a főbb koncertekért epedőknek ‒ valószínűleg folytatódik a fergeteges ballon-, festék-, konfettipartik végtelen sora, amelyek rendre színesbe öltöztetik a Hajógyári szigetet. Az alábbiakban csak a Nagyszínpad programját elemezgetjük ‒ a többi helyszín több papírt kíván!

A pop és a rock mellett immár évek óta a diszkózene nagyjait is felsorakoztató program a nulladik napon idén a Lóci játszikkal, vagyis az óbecsei Csorba Lóránt formációjával nyit, amely megnyerte a Nagy-Szín-Pad! versenyét, így minden jelentős fesztiválon megtalálható. Rögtön utána a bosnyák, ám hazánkban is eszméletlenül népszerű Dubioza Kolektiv lép fel, az est két fő sztárja pedig a kanadai Billy Talent és az amerikai atombomba Pink!, aki utoljára több éve és még több sikeres albummal ezelőtt lépett fel a Szigeten a délutáni órákban.

A Sziget első napjának délutánján a pop napfényben úszó csillagai Jamie Cullum és Tom Odell lesznek, mindketten az esős Londonból. A terep azután a skót alternatív rocké; a Biffy Clyro zenekar után pedig az USA vált egy éleset, amikor is a Whiz Khalifa nevű hip-hop-formáció lép fel népszerű slágereivel.

A péntek, vagyis a 11-e már bemelegítés a hétvégére: a délutáni programot a pár éve a Dance With Somebody című dallal slágerlistákra mászó skandináv Mando Diao nyitja, amely a májusban megjelent új albumot promózza koncertjén. Aztán a Rudimental kezd veszett drum and bassbe, amely a jungle és a soul elemeit is éppúgy tartalmazza. Az est két fénypontja egyben valószínűleg a legnagyobb eseménynek is számít majd: PJ Harvey különös hangjának élő előadására sokan vágynak a szigetelők közül, de a Kasabian is bebizonyította már, milyen eszement bulit tud csinálni a Nagyszínpadon.

A harmadik napot a Halott Pénz indítja útjára, de rögtön utána már Rita Ora lép színpadra, de csak azért, hogy előkészítse a terepet egy még nagyobb brit csillagnak: a cambridge-i Clean Bandit a pop és az elektro határvidékén imbolyog ütemeivel, az estet bezáró Macklemore pedig Ryan Lewis segítségével mozdít meg minden porszemet a hatalmas befogadású nézőtéren.

A vasárnap az indie-é, abból is a new wave követőié ‒ a Metronomy koncertjét azonnal a White Lies követi, akiket évekkel ezelőtt, az első albumuk megjelenésekor láthattunk a fesztiválon, ám most negyedik, tavalyi albumukkal érkeznek. Az estet ismét elektropop zárja: a The Chainsmokers nevű páros, az Egyesült Államokból.

A Budapestet is megéneklő George Ezra kezdi a sort a 25. Sziget ötödik napján, akit a friss indie-rock-csoda, a Glass Animals követ. A független rock irányába folytatódik a show a Two Door Cinema Club azonban már az elektromos zene és a reggae fúziójából született Major Lazert vezeti fel.

A záróeste, mielőtt még Dimitri Vegas és Like Mike a végletekig turbózzák a bulit, a The Kills garázsrockjával kezdődik, két csúcspontja pedig a folkos hangvételű Birdy és az éteri elektronikus Alt-J (vagy egyszerűen csak Δ-val jelölt) lesz.

A csak a fesztivál fősodorjára szánt ötnapos bérlet már nem kapható, és az év közbeni kedvezmények is lejártak. A Sziget hétnapos bérletét már csak 99 000 Ft-os áron (kb. 39 000 dinár) lehet beszerezni, továbbá piacon vannak még a különleges, hétvégére szóló jegyek is, amelyeket augusztus 10–12-ig vagy 11–13-ig lehet kihasználni, mindkét jegycsomag 55 000 Ft-os áron (kb. 22 000 dinár) szerezhető be, valamint minden napra árusítanak még napijegyeket 20 900 forintért (kb. 8200 dinár).