2024. április 16., kedd
A 40. BEMUTATÓRA KÉSZÜLVE

Párhuzamosan zajlanak a próbák és az építkezés

Kavillón, a Tanyaszínház művésztelepén jártunk

Csiszológép zúgása, megállíthatatlannak tűnő betonkeverő, az állványzaton a déli melegben is dolgozó munkások, mindenfelé különféle építkezési anyagok, a levegőben a frissen ácsolt fa, cigifüst, por és a tikkasztó nyár jól ismert bácskai illatai, szagai keverednek. Lehetnénk bármelyik éppen zajló vajdasági építkezésen, a minap mégis Kavillóra, a Tanyaszínház székhelyére látogattunk el, hogy a Képzelt beteg című előadás próbái mellett a művésztelepen folyó építkezés menetébe is bepillantást nyerjünk. A leendő tisztaszoba talán az egyetlen hangszigetelt hely, ahová behúzódhatunk interjúzni Magyar Attila-Öcsivel, a Tanyaszínház főkoordinátorával, akivel egyebek mellett arról beszélgetünk, hogyan hat az építkezés a készülő előadás próbafolyamatára, emellett szó esik a július 22-i ősbemutatóról is.

– A magyar kormánynak köszönhetően megépül a művésztelep, amit eredetileg 2012-re terveztünk a már megnyert támogatásokból. Ez öt év csúszással jön össze. Sajnos az építkezés meg a próbafolyamat összecsúszott, de ez nem az első eset, úgyhogy ha azt nézzük, hogy 40 évvel ezelőtt sátorban lakott, kerékpárral meg gyalog közlekedett a Tanyaszínház, most meg lesz egy csodálatos művésztelepe, annyira nem szörnyű dolog ez, a színészek számára sem. Arra törekszünk, hogy 22-én minél nagyobb rend és szépség legyen a portán, és a következő évtől már a tervezett program szerint megpróbáljuk egészében belakni ezt a művésztelepet. Az első épületünk egy múzeum lesz, ahol a mi kis ereklyéink, az első 30 évben született képek tárlata és a plakátjaink lesznek elhelyezve. Ez egy úgymond tisztaszoba lesz, amit a régi parasztházakban első szobaként használtak, ahova lassan a mi régiségeinket és a vajdasági településekre vonatkozó régiségeket egyaránt begyűjtjük, és hörcsög módjára belakjuk. Hogy ha valaki betéved ide, akkor ezt a gyönyörű kis múzeumot úgy élje meg, mintha a dédmamája szobája lenne – ecseteli Öcsi a jelenlegi helyzetet, aki az interjú előtt még a kivitelezőkkel tárgyalt, rövid beszélgetésünk alatt pedig a konyhás nénivel és a díszletek elkészítéséért felelős személlyel egyeztet, folyton csengő telefonját pedig igyekszik figyelmen kívül hagyni. Az asztalhoz támasztva egy kissé poros pannón a művésztelep látványterve látható, az utcafrontról nézve azonban a szemlélő számára egyértelművé válik, hogy a munkálatok a befejezésükhöz közelednek. Öcsi szerint július 22-ére 99 százalékban elkészülnek.

– Nagy hajrá van most, mint ahogy látszik is: színész, kőműves mester, csempéző – mindenki dolgozik, a bemutató után pedig folytatjuk, és az év végéig befejezzük – mondja, és elárulja, hogy a hagyományos kavillói csalogatót követően emléktáblát avatnak Soltis Lajos tiszteletére, felszentelik a haranglábat, a Tanyaszínház 40. bemutatója után pedig az adai Török testvérek, a Juhász zenekar és a Baraparty együttes is koncertet ad, illetve a vajdasági konyha ínyencségei is várják majd a Kavillóra látogató színházkedvelőket.

A Magyar Attila-Öcsivel készített interjú teljes egészében a Tarka Világ július 20-i számában lesz olvasható.