2024. április 24., szerda
Európai Filmek 24. Fesztiválja – Palics

Szombaton kezdődik a filmfesztivál

A Palicson zajló versenyprogram keretében a hétvégén két magyar és egy horvát filmalkotást láthatnak az érdeklődők

Idén is kiemelt európai filmalkotásokra fókuszál a palicsi filmfesztivál, kiváltképp a kelet-európai filmkészítésre. Habár a hosszú hagyománnyal bíró rendezvény költségvetési nehézségekkel küzd, és emiatt több programrészről, kísérőrendezvényről kénytelen lemondani, szervezői mégis igyekeznek a legtöbbet kihozni abból, ami a rendelkezésükre áll. Ezúttal sem maradnak el viszont a közkedvelt programrészek, amelyekre Szabadkán és Palicson kerül sor. A fő versenyprogram Palicson a szabadtéri nyári színpadon zajlik. A Petar Mitrić és Nikolaj Nikitin által válogatott filmek legfőképpen az emberi sorsokat feszegetik, és az európai sokszínűségre mutatnak rá. Ebben a programrészben tizenkét filmalkotást tekinthetnek meg az érdeklődők, a filmek pedig versenybe szállnak a fő díjakért. Szombaton 21 órától a Testről és lélekről című filmet vetítik, amelynek rendezője Enyedi Ildikó. Vasárnap szintén 21 órától Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjét láthatjuk, 23-kor pedig a Kratki izlet című horvát filmalkotást. A filmfesztivál utolsó napján, pénteken, a Bojan Vuletić rendezésében készült Rekvijem za gospođu J című filmet vetítik.

Ugyancsak Petar Mitrić és Nikolaj Nikitin válogatták a Párhuzamok és ütközések programrész tíz filmjét, amelyeket a nemzetközi kritikusok zsűrije bírálja el. A filmeket – vasárnaptól kezdve –, a fesztivál idején az Eurocinemában, azaz a Szabadegyetem mozitermében vetítik. Szerdán 18.30-tól Kristóf György Out című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők, csütörtökön 16.30-tól pedig Török Ferenc 1945 című alkotását.

Idén sem marad el az Eco Dox című programrész, amely egyebek közt a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ebben a szellemiségben készült filmeket a Szabadegyetem filmklubjában vetítik.

A palicsi Abbáziában ezúttal is a fiatal filmesek és független filmkészítők mutatkozhatnak meg, és egyebek közt megtekinthetjük Igor és Iván Buharov újabb rövidfilmjét is. Ugyanitt az Európai Filmakadémia 2015-ös, díjra jelölt rövidfilmjeiből is láthatunk egy válogatást.

A palicsi filmfesztiválon kiemelt figyelem irányul az idei Lifka Sándor-díjas Christopher Hampton, angol forgatókönyvíró, valamint Slavko Štimac, az egykori jugoszláv kinematográfia népszerű színészének munkásságára, akárcsak az Underground Spirit-díjban részesült Bertrand Mandicóra is.

 Új magyar filmek a filmfesztiválon

Az új magyar filmeket bemutató programrészre vasárnaptól péntekig kerül sor Szabadkán, a Lifka Sándor Art Moziban 16.30-tól. A műsor szerint vasárnap Vranik Roland Az állampolgár című filmjét vetítik, hétfőn Sopsits Árpád A martfűi rém című alkotását, kedden Kostyál Márk Kojot című filmjét, szerdán Muhi András Pires Magyar csapat – „…még 50 perc…” alkotását, csütörtökön Bicskei Zoltán Álom hava filmjét, pénteken pedig Török Ferenc 1945 című alkotását.

 Fókuszban a horvát filmkészítés

Idén a horvát filmgyártás kerül középpontba. Az új horvát filmeket szintén Szabadkán, a Lifka Sándor Art Moziban vetítik. A Rajko Grlić rendezésében készült Ustav Republike Hrvatske című filmet vasárnap 18.30-tól láthatjuk. Hétfőn 18.40-kor vetítik Hana Jušić Ne gledaj mi u pijat című alkotását. Kedden 18.45-kor Pavo Marinković Ministarstvo ljubavi című filmjét tekinthetjük meg. Szerdán 18.30-kor Pero Kvesić Dum spiro spero alkotását, csütörtökön 18.30-kor Nevio Marasović Goran című filmjét, pénteken pedig négy horvát rövidfilmet láthatunk, ezek a Ježeva kućica (rendezte: Eva Cvijanović), a Planemo (rendezte: Veljko Popović), a Piknik (rendezte: Jure Pavlović) és a Zvir (rendezte: Miroslav Sikavica) című alkotások.