2024. április 18., csütörtök

Prága visszautasítja az Európai Bizottság vádjait

Csehország válaszlevélben utasította vissza az Európai Bizottság vádjait, miszerint nem teljesíti a menekültek befogadására megszabott uniós kötelező kvótákat.

A hivatalos cseh álláspontot, amely válasz az Európai Bizottságnak Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen az ügyben a közelmúltban indított kötelezettségszegési eljárására, Prága csütörtökön küldte el Brüsszelbe – közölte Lucie Dvoráková, a cseh belügyminisztérium szóvivője Prágában.

Brüsszel egyebek között azt rótta fel Csehországnak, hogy az ismételt felszólítások ellenére sem vette át Olaszországtól és Görögországtól a rá eső menekülteket, s ezzel megszegte vállalt kötelezettségét.

„A kvóták nem teljesítése miatti kifogásokat határozottan visszautasítjuk. Ráadásul Olaszország és Görögország területén jelenleg nincs olyan menekült, aki teljesítené az áthelyezés követelményeit, ezért bármiféle ajánlat Csehország részéről pillanatnyilag tárgytalan” – mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

A cseh belügyminisztérium válaszában ugyanakkor azt állítja, hogy sem Olaszország, sem Görögország nem működnek együtt megfelelő módon Prágával a menekültek sikeres átvételének kérdésében. A legnagyobb problémának a menekültek regisztrációját és identitásuk megállapítását érintő rendszert minősítette a belügyminiszter. Rámutatott, hogy maguk a migránsok sem tanúsítanak érdeklődést a Csehországba település iránt.

„Azonkívül, hogy pillanatnyilag minden ajánlat a Cseh Köztársaság részéről tárgytalan, a Cseh Köztársaságnak következetesen az a meggyőződése, hogy az egész kötelező kvótarendszer működésképtelen” – hangsúlyozta Milan Chovanec.