2024. április 24., szerda

Az EU egymilliárd eurót ígér a régiónak

Közlekedési megállapodás a nyugat-balkáni államok között – Szerbia is fontos szerződéseket írt alá

Kormánya fő feladatának a pénzügyi és politikai stabilitás szavatolását tekinti, hangsúlyozta a trieszti nyugat-balkáni csúcstalálkozón Ana Brnabić köztársasági kormányfő. Számos régióbeli és nemzetközi tisztségviselővel folytatott tegnap megbeszéléseket, s valamennyi találkozón arra helyezte a hangsúlyt, hogy Szerbia továbbra is a régióbeli egyensúly fenntartásának a híve, amiért sokat tett az elmúlt években. Brnabić „fantasztikus” beszélgetésként értékelte az Európai Beruházási Bank, a Világbank képviselőivel, a Zoran Zaev macedón államfővel és a Violeta Bulc uniós közlekedésügyi biztossal folytatott tárgyalásokat. Triesztben aláírták a régió közlekedési kapcsolatait szabályozó megállapodást, s további témákban is előrelépésre számít a szerb kormányfő – mint mondta, az összeköttetéseket az infrastruktúra, az energetika, a gazdasági fejlődés és a fiatalok jelentik.

A régió minden államának az EU-ban a helye, jelentette ki a bővítési biztos. Johannes Hahn, Ana Brnabić és Jadranka Joksimović integrációs miniszter a tegnapi trieszti találkozón (Fotó: Beta)

A régió minden államának az EU-ban a helye, jelentette ki a bővítési biztos. Johannes Hahn, Ana Brnabić és Jadranka Joksimović integrációs miniszter a tegnapi trieszti találkozón (Fotó: Beta)

Az Európai Unió segíteni kíván a nyugat-balkáni országoknak és tagállamai között szeretné látni valamennyit, egyebek között azért is, hogy a fiataloknak ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket a jobb élet reményében – értékelte Johannes Hahn uniós bővítési és szomszédságpolitikai biztos. Az Angela Merkel német kancellár által kezdeményezett ún. berlini folyamat, a nyugat-balkáni államok felzárkóztatásának folyamata már eredményeket hozott, ezeket kell elemeznünk, jelentette ki Hahn. A Nyugat-Balkán húszmillió fogyasztója gazdasági szempontból is jelentős az EU-nak, az elmúlt tíz évben 44 milliárd eurót tett ki az árucsere az EU és a régió között. Az Unió egymilliárd eurót tervez beruházni a következő években a Nyugat-Balkánon, az energetika és a közlekedés élvezik majd az előnyt. A trieszti közlekedési megállapodást pozitívan értékelte, mely összekapcsolja a régió államait is, de összhangot teremt a helyi és uniós jogszabályok között is. Ez új és erős impulzus a gazdaságnak, tette hozzá Hahn.

Johannes Hahn arra szólította fel a régió államainak képviselőit, hogy mindig tartsák magukat az ígéreteikhez, a megadott határidőkhöz, jellemző ugyanis, hogy egyes kérdések rendezései az ígéretek szintjén maradnak, s a megvalósítás késik vagy nem következik be. Hahn arról számolt be, hogy már tegnap jóváhagytak a vállalatok támogatására 220 millió eurós uniós támogatást, melyet azonban majd csak az egységes piac megteremtésekor lehet felhasználni. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai biztos közölte, hogy csak Szerbiától és felkészültségétől függ, mikor válhat az Unió tagjává és milyen gyorsan valósítja meg ezt a célt.

Triesztben olyan megállapodásokat véglegesítettek, amelyek 300 millió eurós finanszírozást jelentenek hazai infrastrukturális projektumokra, jelentette ki Zorana Mihajlović közlekedési és infrastrukturális miniszter. A projektumok között van a Niš–Merdare–Priština autóút is. Dušan Vujović pénzügyminiszter az Európai Beruházási Bank vezetőivel egy 50 millió eurós szerződést kötött négy szerbiai klinikai központ felújításának támogatásáról.